Zhruba 200 pomlázek naplete každý rok před Velikonocemi popelář Pavel Vašek z Holýšova

8. duben 2017

Popraskané a bolavé ruce má v těchto dnech Pavel Vašek z Holýšova. Každý rok před Velikonocemi naplete zhruba 200 pořádně utažených pomlázek. Hezké proutky si vyhlíží, když jezdí po kraji s popelářským autem. Sezóna, kdy se věnuje svému koníčku, trvá sice jen měsíc, ale o to víc má teď napilno.

Pavel Vašek se naučil plést pomlázky sám podle návodu v časopisu před víc než 10 lety. „Začátky byly horší. Nebylo to tak, že by to šlo hned napoprvé a udělala by se ta správná pomlázka. Ale za ta léta, už člověk ví, jak na to. Začínám vždy od silnějšího konce, i když se správně má pomlázka plést od toho slabšího. Já to dělám všechno obráceně, nevím proč, ale dělá se mi to tak lépe,“ říká Vašek.

Proutky na pomlázky si pěstuje Pavel Vašek sám na zahradě, ale jak přiznává, při své práci se neubrání podívat se i po pěkných proutcích i jinde. „Když jezdím s popelářským autem a vidím někde pěknou vrbu, vezmu hned nůžky a nějaké proutky ustříhnu. V dnešní době už si převážně každý proutky pěstuje sám doma. Nejlepší je originál košíkářské proutí. Vrba se hezky ohýbá a je pružná,“ dodává.

Pomlázka musí být pevná a pružná

Pomlázka se začíná plést od horního proutku u levé ruky, ten se dá mezi druhý a třetí proutek ze spodu. A stejným způsobem se pokračuje z druhé strany a tak pořád dokola dokud není pomlázka hotová. Každý proutek se musí velkou silou utáhnout, aby byla pomlázka pevná. Když je pomlázka upletená, vezme se poslední proutek, který se obmotá kolem nejsilnější spodní části a tím se vytvoří rukojeť. Nakonec se nahoru naváže mašle nebo barevné pentle.

Podle pana Vaška ruce trpí nejvíc. „Od pletení nejen bolí ruce, ale protože jsou proutky na pletení mokré, mám je po velikonocích popraskané a úplně zdevastované,“ vysvětluje.

Sledovat jak Pavel Vašek plete pomlázky nebo si je pod jeho vedením zkusit udělat, můžou zájemci během Velikonočních svátků v plzeňské zoologické zahradě.

autoři: mkl , jik
Spustit audio