Zhruba 30 % trestanců ve věznici Bory projevilo zájem o posilující dávku očkování proti covidu

16. září 2022 13:12, aktualizováno

Do věznice Plzeň-Bory tento týden opět po čase zamířil očkovací tým. Káznice tak dala možnost stovkám svých zaměstnanců, ale také více než tisícovce trestanců přijmout od zdravotníků zpravidla druhou posilující dávku očkování proti nemoci covid-19.

Očkování ve věznici organizovala lékařka Hana Komínková z polikliniky AGEL. „Přicházejí vězni i personál, většinou mají o čtvrtou dávku zájem všichni ti, kteří už mají předchozí dávky,“ uvedla. Do místnosti, kam přijel několikačlenný tým zdravotníků, přicházejí pro vakcínu další a další vězni. „Já už jsem absolvoval tři, tak proč nepokračovat,“ řekl jeden z vězňů. Kvůli tomu, aby na návštěvu mohla přijet přítelkyně s dcerou, se nechal naočkovat další z odsouzených.

Bez strachu z nákazy mohou vězni chodit do práce

Aktuálně je ve věznici v Plzni na Borech 1153 vězňů. První a druhou dávkou je naočkováno 90 % z nich, třetí 60 %, posilovací dávkou kolem 30 %. „Naši odborní pracovníci vysvětlují důvody, proč je dobré se nechat naočkovat, cílem je co nejvíce zabránit epidemii, která by se tady mohla vyskytnout, vězni, pokud budou naočkovaní, mohou bez obav z nakažení chodit do práce a vykonávat sportovní aktivity,“ myslí si zástupce ředitele věznice Pavel Roud. 

Co se personálu týče, z pěti set zaměstnanců jich 85 % má základní očkování, posilující dávku má 60 % a druhou posilující dávku dostalo 15 % pracovníků káznice. Pokud budou mít vězni nebo zaměstnanci zájem, bude se podobná očkovací akce přímo v borské věznici opakovat.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio