Židovskou synagogu ve Františkových Lázních už připomíná jen pamětní deska

8. listopad 2022

Na rohu Americké a Francouzské ulice ve Františkových Lázních dnes najdete mezi domy zvláštní prázdné místo. To, že zde až do podzimu roku 1938 stávala synagoga, připomíná jen nenápadná pamětní deska na stěně protějšího domu.

Židé se ve Františkových Lázních usazovali už krátce po jejich vzniku, šlo hlavně o obchodníky z okolních obcí, kteří se před vznikem synagogy scházeli v Kaudersově židovském obchodě. Statisticky nejvyššího počtu dosáhli židovští obyvatelé ve městě v roce 1921, kdy jich tu žilo 95.

Zmizelou synagogu připomíná tato pamětní deska

Prvním představeným židovské synagogy byl Jakob Speigel. Synagoga byla postavena v novorománském stylu podle plánů architekta Karla Wiedermanna. Jeho syn Gustav Wiedermann pak v roce 1875 realizoval přístavbu hospitálu císaře Františka Josefa I., který těsně přiléhal k synagoze.

V této proluce mezi domy na nároží ulic Americké a Francouzské stávala židovská synagoga

Byl to útulek pro nemocné, který poskytoval zdarma péči chudým Izraelitům až do první světové války. Po vzniku Československa sloužil pro pobyt chudších pacientů obecně a nabízel levnější ubytování i péči.

Synagoga i lázeňský dům byly vypáleny během křišťálové noci 10. listopadu 1938 a jejich existenci připomíná jen pamětní deska na zdi protějšího domu.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio