Zima je nenavrátně pryč. Dnes je první jarní den

20. březen 2017

Zima, alespoň ta kalendářní, je za námi a začíná jaro. Dnes je první jarní den. Známky jara začínáme sledovat téměř na každém kroku. Kvetou první jarní květiny, probouzí se zvířata a dny se postupně prodlužují. S jarním prvním dnem také začínají Srdíčkové dny.

Z astronomického pohledu je dnes jarní rovnodennost. Na severní polokouli tímto okamžikem skončí astronomická zima a začne jaro. Naopak na jižní polokouli končí léto a začíná podzim. V den jarní rovnodennosti je bílý den stejně dlouhý jako noc a trvá 12 hodin.

Co znamená jarní rovnodennost, vysvětluje vedoucí hvězdárny a planetária v Plzni Lumír Honzík. „Je to okamžik, kdy se slunce, které se pohybovalo nad jižní polokoulí, dostalo přesně nad rovník. Ten okamžik nastal dnes v 11:28 hodin středoevropského času a pro nás to znamená, že tento den je stejně dlouhý jako noc. Od tohoto okamžiku se délka dne bude prodlužovat a noc naopak zkracovat. Toto bude trvat až do letního slunovratu, který nastane 21. června,“ říká Honzík.

Jaro začalo nejen z astronomického hlediska. Probouzí se celá příroda a to i ta v zoologické zahradě v Plzni. „Počasí se nebetyčně zlepšilo, je teplo a začíná se zelenat tráva. Vzhůru už jsou nejen medvědi, ale po zimě se například vydávají na první průzkumy některé druhy antilop, zebry a dokonce i žirafy. Pěkně jsou vidět velbloudi a ven začínají chodit také lemuři nebo šimpanzi a další zvířata,“ mluvčí zahrady Martin Vobruba.

S příchodem jara se dá udělat něco pro zdraví či pomoci charitativní sbírkou

A neprobouzí se jen zvířata. Sluníčko láká ven také lidi. Mnozí oprášili svá kola nebo kolečkové brusle a vyrazili na čerstvý vzduch. Jedním z oblíbených míst na sportování či procházky je v Plzni třeba Borský nebo Lochotínský park. Typem na oživení pohybu venku může být například strollering. Což je unikátní fitness program určený rodičům s kočárky, kteří si chtějí udělat z obyčejné vycházky originální cvičení.

S příchodem jara je také možné pomoct rodinám s vážně nemocnými dětmi. Dnes totiž začínají Srdíčkové dny. Po celém Česku budou dobrovolníci prodávat propisky ve tvaru srdce. Vybrané peníze půjdou do obecně prospěšné společnosti Život dětem, která je pak rozdá potřebným. Sbírka potrvá až do pátku 24. března.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio