Zimní údržba v Plzeňském kraji bude stát zhruba 200 milionů korun

21. listopad 2011

Náklady na letošní zimní údržbu a provoz techniky odhadují silničáři v Plzeňském kraji na přibližně 200 milionů korun. Loni to bylo o 19 milionů korun více. Všechny správy a údržby silnic v kraji prošly před zimou kontrolou, a jak z ní vyplynulo, silničáři jsou na zimu dostatečně připraveni.

Úkolem silničářů je držet komunikace sjízdné, všechny problémy spojené se zimním počasím ale podle generálního ředitele krajské Správy a údržby silnic Stanislava Lišky odstranit nemohou. Následky zimního počasí silničáři zmírňují, ne zcela odstraňují. Připomněl také, že řada problémů se zimní sjízdností netkví ani tak ve stavu silnice, jako v nezkušenosti a netolerantnosti řidičů a nezpůsobilosti jejich vozů.

Na letošní zimní údržbu mají silničáři krajských správ a údržeb silnic nakoupeno 26 tisíc tun posypové soli a 30 tisíc tun inertního materiálu. Zimní údržbu bude v kraji zajišťovat 375 lidí, především řidičů a obsluhy pluhů, sypačů, nakladačů a dispečerů.

Zásoby soli Správy a údržby silnic v Klatovech

Techniku se daří silničářům průběžně obnovovat, ročně zhruba za 59 milionů korun. Krajští silničáři by chtěli v budoucnu držet stáří techniky na deseti až 12 letech, některá vozidla si případně na zimu hodlají najímat.

Nejnáročnějším okresem na údržbu v kraji je Klatovsko. Terén se zvedá od nižších poloh až na nejvyšší Filipovu Horu s nadmořskou výšku 1100 metrů. Sypače jezdí v okrese 33 okruhů. Nejkratší v horských partiích Šumavy mezi Javornou a Gerlovou Hutí má osm kilometrů, nejdelší u Nýrska měří k 90 kilometrům.

Silničáři mají připravený podrobný plán zimní údržby, který stanoví i přesné termíny a lhůty udržování více než 5 tisíc kilometrů silnic prvních až třetích tříd v kraji, i odpovědnost cestářů. Každé vozidlo je vybaveno GPS systémem. Dispečer může u kteréhokoliv auta aktuálně říci, kdy a kde přesně je, zda má zvednutou nebo sklopenou radlici, jestli má zapnuté majáky, zda sype a jaké množství posypu.

autor: mkl
Spustit audio