Zítra nad ránem zavítá do Švihova Pony Express

17. srpen 2020 07:20

Vodní hrad Švihov zažije v úterý 18. srpna časně zrána příjezd Pony Expressu. Štafetová přeprava pošty na koních, která je inspirovaná tradiční kurýrní službou divokého západu, dorazí na hrad mezi 3. a 4. hodinou ranní.

Jste ranní ptáče a chtěli byste zažít netradiční atmosféru na hradním nádvoří? Dorazte zítra nad ránem na vodní hrad Švihov, kam zavítá Pony Expres s jezdci z divokého západu. Pony Express byla kurýrní služba, která v letech 1860-61 přepravovala poštovní zásilky z východního pobřeží USA na pobřeží západní. Železniční spojení ještě neexistovalo, a tak jediným, co obě pobřeží v té době spojovalo, byly právě tyto poštovní linky.

Návrat k tradici

Československý Pony Express oživuje tuto tradici od 80. let 20. století. Vloni poprvé dorazil i na Švihov a akce se letos zopakuje. „Brzy po ránu čeká na návštěvníky poštovní úřad Pony Expressu, kde si může kdokoliv poslat nějakou zásilku a na závěr budou lidé svědky střídání štafetové služby,“ řekl kastelán Švihova Lukáš Bojčuk.

Hrad bude u této příležitosti také slavnostně nasvícen. Jak řekl kastelán, nával v těchto ranních hodinách neočekává, i když vloni se tvořila fronta u příjmu zásilek. Takže pokud si budete chtít Pony Expressem něco poslat, musíte si raději přivstat.

autoři: Karolína Sedláková , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio