Zítra v Plzeňském kraji naostro startuje chytrá karanténa

30. duben 2020 07:20

Jedná se o zavedení nového systému evidence a zjednodušení propojení všech databází k trasování možných kontaktů s pozitivními lidmi na covid-19. Chytrá karanténa také ve spolupráci s Armádou České republiky umožní pracovníkům krajské hygieny jednodušší dohledávání kontaktů lidí pozitivně testovaných na tuto nemoc.

„Chytrá karanténa je jakýsi informační systém, který byl vyvinutý v rekordně krátkém čase ve spolupráci Armády České republiky, jejich IT specialistů, odborníků na zdravotnictví a celé řady dobrovolníků. Musím říct, že škála lidí, kteří se na tom podíleli, byla velmi různorodá. Zjednodušeně řečeno se jedná o celkovou databázi s velkým množstvím funkcionalit. Primárním účelem je, aby s ní mohly pracovat všechny hygienické stanice v rámci celé České republiky, pokud možno jednotně. Chytrá karanténa se dotkne pouze lidí, kteří buď jsou sami testováni a vyjde jim pozitivní výsledek na koronavirus, anebo se bude týkat tak zvaných kontaktů, to znamená lidí, kteří s nakaženými mohli nebo přišli do kontaktu,“ popsal ředitel Krajské hygienické stanice v Plzni Michal Bartoš.

Chytrá karanténa je vlastně takové bedlivější pozorování, upřesnil Michal Bartoš. Podle něj se ale jedná jen o jednu část funkcionality celého systému. „Druhou částí je to, že na základě veškerých získaných dat, která budou do tohoto systému vkládána, je možno v zásadě online reagovat ve velmi krátkém čase na celou řadu dalších věcí, jako je například laboratorní kapacita, poptávky v rámci celé republiky na rozbory vzorků a lze z toho získávat i informace, které se zatím nacházejí v různých fragmentálních informačních systémech. Zkrátka jedná se o systém, který by měl celou práci zjednodušit, jak do výkonu té práce samotné, tak do stránky statistické a přehledové,“ upřesnil Michal Bartoš.

Armáda ČR je rychlá a má bohaté zkušenosti

Proč je do systému chytré karantény zapojena i Armáda ČR, vysvětlil opět Michal Bartoš: „ Tým armádních specialistů, kteří se na vývoji této aplikace podíleli, má širokou škálu lidí, technologií a možností, které hygienická služba nemá. Což je obrovská výhoda. Mají přesah i celosvětový a s problematikou vojenského zdravotnictví mají bohaté zkušenosti, třeba i v rámci svých zahraničních misí. Řekněme, že to je ten největší vklad armády a samozřejmě také rychlost.“

Nejvíce zasaženým regionem Plzeňského kraje je Domažlicko. Oproti počátečnímu velkému nárůstu osob pozitivních na covid-19 se tam naštěstí aktuálně situace zlepšuje a nakažených lidí přibývá pomaleji. Podle Michala Bartoše krajská hygienická stanice dokonce zaznamenala i dny, kdy nebyl hlášený žádný pozitivní případ. Důvodem můžou být přísnější hygienická opatření a také provádění plošné desinfekce.

„Bez ohledu na chytrou nebo jakoukoliv jinou karanténu začínám být v tomto ohledu mírným optimistou. Myslím si, že za prvé kulminovala logicky ta vlna, která byla způsobena celou řadou okolností, a za druhé jsem skutečně přesvědčen, že opatření, která byla přijata v rámci kraje, a jsou cílena přímo na tento mikroregion, začínají fungovat. Zvedla se v tomto ohledu i osvěta, a to je právě v souvislosti s chytrou karanténou typický příklad toho, jak by to mohlo v budoucnu fungovat, což je i v tom, že nejpostiženější části kraje byly posíleny o pomoc armádních specialistů, jak v té odběrové části, tak v tom, že Armáda ČR nám poskytla své mediky a specialisty,“ uzavřel ředitel Krajské hygienické stanice v Plzni Michal Bartoš.

autoři: Karolína Sedláková , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio