Živnosti trhovců v kraji jsou v ohrožení. O konání adventních trhů se rozhodne v pátek

25. listopad 2020 06:30

V době pandemie si trhovci hledají brigády, aby se uživili. Na náměstích se pravděpodobně letos trhy neuskuteční a trhovci tak nemají kde své zboží prodávat. Přesto se najde minimálně jedno místo, kde naopak chtějí letos s tradicí adventních trhů začít.

Petr Šulc z Holoubkova na Rokycansku vyráběl 25 let hrníčky, vázy, andělíčky a další výrobky z keramiky, které pak prodával na trzích. Kvůli koronaviru a vládním opatřením nyní prodávat nemůže. Přitom se blíží Vánoce, pro podobné řemeslníky vrchol sezóny. Místo toho si musel Petr Šulc najít brigádu v jedné z továren na plzeňských Borských polích. V této době je pro něj vyrábění keramiky spíše výjimkou. „Člověk, když neprodává, tak ho to nenutí dělat tolik, nemá k tomu ani chuť. Navíc když něco vyrobím, tak bych pak neměl na další hlínu a glazuru,“ posteskl si keramik.

Řemeslníci, prodávající své výrobky na trzích, byli zvyklí si o adventu vydělat na měsíce leden, únor a březen, kdy se trhy nekonají. Spoustu akcí se zrušilo už na začátku září a trhovci tak nyní nemají žádné jistoty příjmu.

Tradici adventních trhů chce letos započít Spálené Poříčí

Ve Spáleném Poříčí by alespoň skromné adventní trhy být mohly, pokud to vládní nařízení umožní. Zároveň by tím mohla začít nová tradice. Před svým penzionem chce Michal Zeman postavit stánky a bude čekat, zda je bude moci naplnit různými vánočními ozdobami, cukrovinkami, svařeným vínem a punčem. „Jedna z věcí, která je prioritní, je možnost ochutnat svařené víno a laskominky, protože to k tomu patří,“ řekl Michal Zeman. Proto, aby se ve Spáleném Poříčí trhy uskutečnily, by byla potřeba navýšení počtu možných přítomných alespoň na 50 osob.

Adventní trhy zatím nevzdávají ani v Plzni. O tom, zda se uskuteční se rozhodne už tento pátek. Pokud to nařízení vlády umožní, začne se s instalací stánků a dalšího zázemí v pondělí 30. listopadu. Během svátku sv. Mikuláše by tak trhy na náměstí Republiky mohly začít. „Prodejci těch prvních 14 dní dělají jen na to, aby zaplatili své režie, protože sem jedou třeba z celé republiky a mají s tím spojené náklady na ubytování, brigádníky a logistiku,“ dodoal spoluorganizátor plzeňských trhů Jaroslav Strohschneider, podle kterého nemá pořádání trhu na týden smysl.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio