Živých dárců pro transplantaci ledvin je málo

8. březen 2012

Na 8.března připadá Světový den ledvin. Letos je jeho tématem podpora příbuzenských transplantací ledvin, protože v České republice získá orgán od příbuzného nebo blízkého člověka pouze deset procent pacientů. Přitom ledvina od živého dárce vydrží transplantovanému pacientovi dvakrát déle než od dárce mrtvého.

Jen v Plzni se ročně uskuteční zhruba 30 transplantací ledvin. Při uvedených 10 procentech jen tři pacienti získají orgán od živého dárce. Ten pak může fungovat v novém těle 20 až 30 let. Ledvina od mrtvého dárce slouží zhruba 10 let.

V roce 1998 získal ledvinu od svého bratra Pavel Jirásek ze Zruče-Sence u Plzně. Problémy s ledvinami u něj začaly ve 12 letech a v 25 letech došlo k jejich úplnému selhání a skončil na dialýze. Jeho bratr Martin tehdy naváhal ani vteřinu. Transplantace proběhla dobře, po operaci se ale u Martina objevily problémy se slinivkou, které se podařilo vyléčit a několik let už žádné zdravotní problémy nemá.

Podle vedoucího lékaře Nefrologie na první interní klinice Tomáše Reischiga hovoří pro transplantace od živých dárců nejen lepší výsledky a prognóza, ale i to že celkově je dárců málo a řada pacientů je na čekací listině. I když čekací doba je poměrně krátká.

Mnozí lidé si sice říkají, že je to samozřejmá věc, darovat příbuznému nebo blízkému ledvinu. Jenže když pak stojí člověk před samotným rozhodnutím, už to tak jednoduché není. Podle profesora Ladislava Třešky, přednosty Chirurgické kliniky, je to velká psychická zátěž. Za nízkým číslem ohledně příbuzenských dárců stojí také fakt, že rodiče často nejsou ochotní přijmout orgán od svých dětí.

autor: kos
Spustit audio