Žižka poprvé použil vozovou hradbu u Nekmíře na severu Plzeňska. Dnes tam stojí žulový památník

14. květen 2019
Česko – země neznámá

Víte, kde husitský vojevůdce Jan Žižka z Trocnova poprvé použil svou slavnou vozovou hradbu? Nebylo to u Sudoměřic, ale na severu Plzeňska nedaleko obce Nekmíř. Slavnou bitvu, která se tam odehrála přesně před šesti sty lety, dnes připomíná krásný žulový památník.

Vozová hradba byla tehdy u Nekmíře pro Žižku jedinou šancí, jak se ubránit mohutné přesile. Spojili se totiž proti němu dva páni a na koních přijelo nebo pěšky přišlo na dva tisíce bojovníků. Jan Žižka jich měl jenom čtyři sta, navíc mezi nimi byly i děti.

Přesto se tam 2. prosince roku 1419 odehrála bitva, která doslova vstoupila do dějin. Jan Žižka zvítězil a porazil Bohuslava ze Švamberka. Slavný boj tam kdysi připomínala jen pamětní cedulka. V roce 2017 se místní z nedaleké obce Nekmíř rozhodli, že vytvoří důstojnější připomínku slavné bitvy.

Blížilo se 600. výročí onoho bitevního dne D. A tak vznikl nápad postavit na toto místo žulový menhir s vytesaným nápisem a podobiznou Jana Žižky. Ten už v té době přijel na bojiště ze 17 kilometrů vzdálené Plzně jako jednooký. A díky své vynikající vojenské taktice zvítězil.

A stalo se také už tradicí, že na místě tehdejšího boje pořádá plzeňský spolek historie rekonstrukce bitev. Poprvé to bylo v roce 2017. A ty letošní budou teprve velkolepé. V době, kdy se všichni chystají na Mikuláše a advent, u Nekmíře vrcholí přípravy na bitvu s vozovou hradbou.

A tak pokud si budete chtít letos odpočinout od předvánočního shonu, udělejte si k Nekmíři 2. prosince výlet. Jinak Žižkův památník je volně přístupný po celý rok. Dostanete se k němu po polní cestě mezi novou zástavbou obce Nekmíř.        

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.