Zkvalitnit vzdělávání od mateřinek až po volnočasové kluby pomáhá evropský projekt

26. srpen 2020 09:35

Zlepšit kvalitu vzdělávání na mateřských a základních školách - to je hlavní cíl evropského projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání na Plzeňsku. Zprostředkovává vzdělávací akce nejen pro děti, ale také pro učitele ve všech regionech v Plzeňském kraji prostřednictvím místních akčních skupin. Ty podle potřeby jednotlivých regionů zajišťují například volnočasové aktivity, logopedickou péči nebo školní a didaktické pomůcky.

„Místní akční plány pro rozvoje vzdělávání jsou projekty, které slouží místním aktérům, což jsou základní, mateřské a umělecké školy nebo volnočasové kluby, které pracují s dětmi. Tyto instituce by si samy měly říci, co ve svém místě konkrétně potřebují řešit,“ Mirka Reifová, mluvčí projektu.

Beebot je jednou z didaktických pomůcek, které zpestřují výuku ve školkách i školách. Je to minirobůtek, který je podobný včelce. Slouží k rozvoji logického myšlení a základů programování

„Základní princip je, že my jdeme do škol a ptáme se, co byl jim nejvíce pomohlo v oblasti čtenářské a matematické gramotnosti, rovných příležitostí ve vzdělání a podobně. Oni přijdou s aktivitou nebo projektem anebo se svěří s konkrétním problémem a my jim pomůžeme zařídit nějaké školení,“ vysvětlila Pavla Dusíková.

Projekt pomáhá dětem, učitelům i ředitelům

Díky projektu funguje například i bezplatný volnočasový klub Velryba v Sušici, který je primárně určen pro děti ze sociálně slabších rodin. „Cílem byla prevence rizikového chování. Chtěli jsme dětem dát možnost vyžití a osobnostního rozvoje. Jedná se třeba o děti, jejichž rodiče nemají peníze na placené kroužky,“ vysvětlil Jindřich Hajšman z Místní akční skupiny Pošumaví. Některé školy na Klatovsku si zase jako jednu ze svých priorit vybrali přibližování historie i současnosti regionu.

Projekt vzdělává i učitele a ředitele škol. „Na základě zkušeností z minulých projektů vyšlo najevo, že se školy potýkají s velkým problémem, týkajícím se vedení. Ředitelé se totiž cítí býti více učiteli než manažery,“ dodala Adéla Mašková z Místní akční skupiny svatého Jana z Nepomuku.

Také Plzeň se do projektu zapojila a pořídila třeba Klokanovy kufry do 30 mateřských škol. Jde o kufr, v kterém jsou uloženy veškeré pomůcky ze dřeva a matového kartonu: obrázkové karty, vkládačky, skládačky a motorický materiál. Sleduje dítě od 3 let ve všech důležitých oblastech: od zrakového a sluchového vnímání, přes motorické dovednosti, řeč, orientaci v prostoru a čase, základní matematické představy, až po sebeobsluhu, sociální dovednosti a hru.

autoři: Karolína Sedláková , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio