Zlaté kapradí existuje, je to zajímavá pokojovka

Na Velký pátek se údajně otevírají poklady. Místo, kde se takový poklad ukrývá, je označeno světýlkem, zářícím otvorem ve skále nebo kvetoucím zlatým kapradím. Řeknete si: bájná a neexistující rostlina. Zahradník z Plzně-Křimic Tomáš Pražák ale zlaté kapradí zná a pěstuje.

Jedná se o pokojovou kapradinu tečkovku zlatou, jinak flebódium, správně Phlebodium aureum. Původem jihoamerická tropická rostlina dosahuje poměrně velkého vzrůstu a stane se poutavou ozdobou vašeho bytu. A možná vám i bude připomínat, že skutečný poklad nemusíte hledat nikde venku, protože ho už máte doma.

Je opravdu zlatá?

„Tečkovku zlatou poznáme hlavně podle ryšavých rhizomů, které připomínají králičí pacičky. Z těchto oddenků vyrůstají až 50 cm velké listy. Bohužel, nejsou zlaté, jsou namodralé. Ale ze spodní strany listů jsou zlatožluté výtrusnice, které vytvářejí efekt zlatého kapradí,“ popisuje rostlinu křimický zahradník.

Nejvíce pěstované odrůdy

Mezi pěstiteli jsou nejoblíbenější odrůdy Glaucum se zkadeřenými listy a Mandaianum s listy zvlněnými a bujnějším růstem.

Kapradina vhodná do bytu

Pokud zlaté kapradí chcete pěstovat, vyberte pro ně světlé stanoviště. Vyhněte se však přímému úpalu. „Ideální je severní, východní nebo západní strana. Je to jedna z mála kapradin, která snese i ústřední topení,“ upozorňuje Tomáš Pražák, „nejlíp se jí ovšem bude dařit v zimní zahradě. Teploty v zimě by měly být nejvýše od 12 do 16° C. Můžeme jí pomoci i rosením.“

Zálivka a hnojení

Vodou z vodovodu nebo studny tečkovku příliš neuspokojíte, zahradník radí zalévat ji oraženou dešťovou vodou a kořenový bal udržovat stále vlhký. „Hnojíme přes léto jednou za 14 dní. Na zimu omezíme zálivku a už nehnojíme,“ doplňuje.

Přesazování a množení

Zlaté kapradí můžete přesadit na jaře, do lehčího substrátu na pokojové rostliny. „Dáváme pozor, aby rhizomy byly vždy na povrchu,“ zdůrazňuje Tomáš Pražák, „aby z nich dobře narostly nové listy. Množíme dělením rhizomů právě při přesazování. Rostlinu můžeme namnožit i výsevem spór, což je ale hodně složité.“

Choroby a škůdci

Vůči chorobám a škůdcům je tečkovka zlatá odolná, objevují se u ní jen vzácně.

Tip

Jestliže vám rostlina začne přerůstat, pořiďte pro ni závěsnou nádobu. Více v ní vynikne a vyřešíte tím problém s její velikostí.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio