Zlato pod Kašperskými Horami na Šumavě opět láká těžaře

9. říjen 2012

Šumavské zlato opět budí emoce. Podle dřívějších průzkumů je ho pod městem Kašperské Hory a v okolí až 123 tun, tedy za 130 miliard korun. A také wolfram za 20 miliard. Ložiska v chráněném území chce tentokrát prozkoumat těžební společnost Potamon GTS. Vedení města i obyvatelé jsou zásadně proti.

Tuny zlata pod Kašperskými Horami na Šumavě těžaře opět lákají. I když radnice striktně odmítla průzkum podzemí, místní lidé se bojí, že je čeká podobný boj proti zlatokopům jako v 90. letech, kdyúzemí zkoumala firma TVX Bohemia důlní. Symbolem tehdejších událostí je dodnes průzkumná štola Naděje v Amálině údolí a sdružení Šumava nad zlato, v jehož čele stál tehdejší starosta Kašperských Hor František Stíbal.

Kašperské Hory  lákají opět zlatokopy

Město tehdy boj proti zlatokopům vyhrálo. Pokud stát průzkum povolí, slibuje exstarosta František Stíbal, že vytáhne opět do boje.

Německý název pro Kašperské Hory je Bergreichenstein, horní bohatý kámen, bohatý na zlato - kov, který ve středověku přinesl městu slávu a bohatství, je tak trochu noční můrou. Radnice i další žádost těžební společnost Potamon GTS zamítla. Podle starostky Aleny Balounové, ( zvolené za nezávislé) město se obává narušení zdroje pitné vody, poddolování domů a silnic a odlivu turistů, kteří jsou pro město hlavním zdrojem příjmů.

Nápis na štole
autor: lum
Spustit audio