Známky nebo slovní hodnocení? Na 21. ZŠ v Plzni se bude rozdávat klasické vysvědčení

27. leden 2021 11:30, aktualizováno

Zanedlouho obdrží žáci pololetní vysvědčení. Školy si mohly zvolit, zda budou žáky hodnotit slovně či klasickým známkováním. 21. základní škola v Plzni má známek dostatek, a proto se rozhodla pro klasické hodnocení známkami.

Kvůli dlouhodobé distanční výuce mohou být žáci hodnoceni dvojím způsobem. Ministerstvem školství je doporučeno slovní hodnocení, kdy žáci místo klasických známek dostanou krátký komentář k jejich práci v jednotlivých předmětech. Každá škola se může rozhodnout, jaké hodnocení zvolí.

Prvňáci z 21. základní školy v Plzni už umí počítat do osmi a 28. ledna dostanou i svá první vysvědčení. I přesto, že to měli žáci prvních tříd letos komplikovanější, se zvládli naučit díky možnému návratu do školy vše podle plánu. Děti milují dostávat jedničky a také díky tomu se 21. základní škola rozhodla hodnotit známkami.

Pololetní vysvědčení se již tisknou

Paní učitelka z první třídy už značí kulatým razítkem vysvědčení, ne kterých jsou převážně samé jedničky. I učitelé dalších ročníků mají dostatek známek, aby mohli žáky klasifikovat. „Mohlo by se zdát, že na žáky nemáme takový dosah, jako bychom měli ve škole, ale známek mám osobně ještě o třetinu více než při běžné výuce,“ oznámil ředitel 21. základní školy Martin Prokop.

Školy mají povinnost 28. ledna žákům a rodičům obsah pololetního vysvědčení zpřístupnit například ve školním informačním systému. „Výsledné známky na vysvědčení mají žáci online a tam už si to mohli přečíst minulý týden, kdy známky byly uzavřeny,“ poznamenala Hana Birková, třídní učitelka deváté třídy na 21. základní škole v Plzni. Žáci musí vždy dostat vysvědčení nejpozději 3. den po návratu do školy.

Učitelé tvrdí, že dají dětem opravdu známky, co si zaslouží a nejsou letos benevolentnější. Někteří žáci se domácím procvičováním zlepšili, jiní sklouzli k trojkám. Děti, které pracují ve škole, většinou pracují samostatně i doma.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio