Známý holandský cestovatel zavítal do Plzně, doprovod mu dělal čtyřletý syn

25. červen 2015

Simon Wintermans každý rok objíždí na kole Evropská hlavní města kultury. Letos cestu podnikl i se svým malým synem. Do západočeské metropole přijel z belgického Monsu.

Dva tisíce kilometrů na kole se čtyřletým synem - to je nejnovější bilance Simona Wintermanse. Holanďan už pět let objíždí na kole Evropská hlavní města kultury. Letos tedy jel z belgického Monsu do Plzně. Osm set kilometrů se mu ale zdálo jako příliš snadná a krátká trasa, vzal proto s sebou čtyřletého Samuela. Cestu pak prodloužil tím, že jeli podél vodních toků. Ikdyž byla voda hlavním tématem Simonovy cesty, cíl a smysl jeho počínání je jinde.

„Kromě toho, že jsem chtěl zpropagovat Evropská hlavní města kultury, šlo mi o to vzkázat otcům, aby se víc věnovali svým dětem. Myslím si, že často mají společných aktivit málo a je to škoda. Jak pro matky, které jsou s dětmi neustále a mají málo času na sebe, tak pro děti, pro které je vliv obou rodičů velmi důležitý, tak pro otce, protože přicházejí o to nejhezčí - vidět a zažívat jak jejich dítě vyrůstá," uvedl Simon Wintermans.

Malý Samuel prý zvládl cestu výborně, dokonce i šlapal, protože Simonovo kolo je speciálně upravené tak, že Samuel sedí vpředu, kde jsou přidělané malé pedály. Přesto se na cestě problémům nevyhuli. Zvláště náročné to bylo za špatného počasí.

Všechno to začalo v Maďarsku

Simon žije s rodinou v maďarské Pécsi. Toto město bylo v roce 2010 Evropským hlavním městem kultury spolu s německým Essenem a tureckým Istanbulem. První trasa tedy měřila 6600 kilometrů. Po návratu zjistil, že jeho cestu sledovalo v Maďarsku hodně lidí a rozhodl se, že bude v objíždění hlavních měst kultury pokačovat. Letošní výlet si užil nejen kvůli Samuelovi, ale hlavně kvůli krajině, kterou projížděli.

„Jeli jsme krásnou částí Evropy, která je celá zelená a plná krásných řek a bohužel tedy také aut. Ale je to krajina, kterou nádherně popisují ve svých pohádkách bratři Grimmové. A já jsem si sebou nevzal žádný laptop, ani čtečku, ale skutečnou velkou starou knihu pohádek bratří Grimmů. Kdysi mi z ní četli moji rodiče," zavzpomínal cestovatel Wintermans.

Příští rok čeká Simona cesta přes polskou Wroclaw a španělský San Sebastian.

autoři: kos , sch
Spustit audio