Znovu obnovit křížek v šumavských Stodůlkách už Emil Kintzl nestihl. Udělali to jeho kamarádi

30. srpen 2022 12:36

V šumavských Stodůlkách poblíž Hartmanic lidé stále vzpomínají na Emila Kintzla. Právě tady šumavský patriot loni obnovil křížek u cesty, aby připomněl po válce vysídlenou a za minulého režimu zlikvidovanou osadu.

Nově vztyčený křížek ale krátce po jeho požehnání někdo zlomil a zahodil. Emil Kintzl chtěl ve Stodůlkách postavit nový, letos ale zemřel při nehodě na sjezdovce. Asi 80 centimetrů vysoký kovový kříž na kamenném podstavci proto vztyčili jeho kamarádi.

Loni v červenci se Emil Kintzl dozvěděl, že křížek, který s kameníkem obnovili, někdo ulomil. „Mně bylo do pláče, s tím jsem se ještě v té nové době nesetkal,“ řekl tehdy.

Už v té době byl čerstvě ulomený také další křížek, historický z 19. století, umístěný nedaleko cesty do Stodůlek. A pak někdo ulomil i třetí křížek, který tu stál. Emil Kintzl byl odhodlaný, že všechny tři zničené křížky znovu vztyčí.

Jara a léta už se ale nedožil, zemřel v březnu po srážce s jiným lyžařem na sjezdovce. Kamarádi Emila Kintzla se rozhodli jeho plány naplnit. Začali právě ulomeným křížkem v zaniklé osadě Stodůlky. „Emil měl tohle místo rád a k tomu odsud pocházel můj prapraděda a babička žila kousek odsud, tak to musíme prostě udělat. Doufám, že nový křížek už tady bude na věky věků,“ komentuje kameník Martin Beránek.

S obnovou křížků pomáhá také Jiří Strejc ze Sušice. „My jsme parta kamarádů Emila Kintzla. Když takhle náhle odešel, domluvili jsme se s jeho ženou, že uděláme pár akcí, které měl v plánu,“ dodává.

Naďa Kintzlová má radost, že se podařilo křížek znovu postavit. „Myslím, že je to to nejhezčí, co můžou pro Šumavu udělat. Emil by určitě měl velikou radost,“ myslí si.

Kdo by se chtěl ke křížku jít podívat, může vyrazit z Dobré Vody u Hartmanic po modré turistické značce. Do Stodůlek je to pět kilometrů.

Spustit audio

Související