Zoo Plzeň má už teď na vstupném ztrátu 4,5 milionu. Lidé pomáhají adopcí zvířat

17. duben 2020 14:35

Až téměř do konce května zůstanou zavřené kvůli koronaviru a preventivním opatřením všechny zoologické zahrady. Platí to pochopitelně i pro tu v Plzni. Ztráty ze vstupného už teď přesáhly částku několika milionů korun. Pomoci může třeba adopce.

„Nejčastěji si lidé k adopci vybírají tarbíky egyptské, klokany, sovy, tučňáky či pávy,“ potvrdil tiskový mluvčí Zoo Plzeň Martin Vobruba.

V ceníku na internetu najdete ceny adopce na 12 měsíců. Od ještěrek a myší za 500 korun až po ty největší jedlíky jako jsou šimpanzi, medvědi, žirafy a nosorožci. „Klíčem k ceně je krmná dávka zvířete. Na 5–6 tisíc ročně vás vyjde třeba krokodýl, vlk nebo pštros. Krmná dávka pro velké lemury, primáty, kočkodany, kopytníky a šelmy je větší a dražší,“ vysvětlil Vobruba.

Ukázka ceníku roční adopce:
500 Kč / drobné vodní a suchozemské želvy, malí pěvci
1 000 Kč / želva pardálí, vampýři, veverky
2 000 Kč / sup bělohlavý, ovce domácí
3 000 Kč / krajta mřížkovaná, hroznýš kubánský
4 000 Kč / mu hnědý, nandu pampový, pelikán
5 000 Kč / krokodýl filipínský, pštros dvouprstý
6 000 Kč / vlk hřivnatý, vlk evropský, vydra říční
10 000 Kč / elbloud dvouhrbý, prase savanové, kulan
15 000 Kč / vari černobílý, vari červený, lemur kata,
20 000 Kč / kočkodan Brazzův, makak lví
30 000 Kč / gibon bělolící, irbis, gepard
40 000 Kč / šimpanz učenlivý, žirafa Rothschildova,
50 000 Kč / lev berberský, tygr ussurijský
90 000 Kč / nosorožec indický

Patroni najdou po adopci svá jména na nástěnce u výběhu klokanů, všichni získají certifikát, originální samolepku a můžou se třetí čtvrtek v září zúčastnit setkání kmotrů.

Čtěte také

Plzeňská zoo je městská organizace. Kvůli epidemiologickým opatřením, která nařídila zoologické zahrady uzavřít, se naštěstí zatím do vážných existenčních potíží nedostala. Ztráty jsou ale už teď obrovské. „K minulému týdnu byly ztráty na vstupném vyčísleny na 4,5 milionu korun,“ potvrdil náměstek primátora města Plzně Roman Zarzycký. „Jsem osobně připraven pomoci a podstatnou část tohoto výpadku sanovat z rozpočtu města Plzně,“ dodal náměstek Zarzycký.

Podle posledního rozhodnutí vlády se venkovní expozice zoologických zahrad otevřou 25. května 2020, vnitřní pavilony pak budou přístupné od 8. června.

autoři: Jan Markup , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio