Zpátky do dětství vás vrátí prázdninová výstava hraček v Přešticích

4. červenec 2020 08:20

Název výstavy „Od chrastítka po herní konzole“ naznačuje, jaké exponáty v podkroví Domu historie Přešticka naleznete. Expozice je zároveň součástí oslav 20 let existence muzea.

„Řada lidí si vzpomene, že si s podobnými hračkami, jaké tu máme vystavené, hráli, už ale neznají výrobce, protože to je v dětství nezajímalo. Nás muzejníky to ale zajímat musí. Takže my jsme k té hračce zjišťovali výrobce, ve které době to bylo vyrobeno, a v podstatě jsme si poprvé tu sbírku více prošli,“ uvedla ředitelka Domu historie Přešticka Drahomíra Valentová.

Ve vitrínách návštěvníci uvidí například různá chrastítka, panenky, kočárky, autíčka nebo i prvorepublikové soustružené hračky Dlouhého, Širokého a Bystrozrakého, které byly podle Drahomíry Valentové vyrobené v Brně kolem roku 1920 a dnes jsou na sběratelském trhu s hračkami velmi ceněny. Stejně tak, jako kocour Felix.

Vodní mlýn na řece, která v Přešticích neteče

Vystavené jsou tu třeba stolní fotbaly. Mladší táhlový nebo pružinový od výrobce LUDA z roku 1960. Návštěvní mají možnost si prohlédnout i hračky, které se nikde koupit nedají. „Do muzea jsme dostali krásné vyrobené mlýnky na vodu s nápisem Otava. Takže my v Přešticích, kde teče Úhlava, tu máme mlýnky na Otavu,“ okomentovala s úsměvem Drahomíra Valentová.

Neodmyslitelnou součástí dětských pokojíčků bývalo také loutkové divadlo, které samozřejmě nechybí ani na výstavě v Přešticích. „Máme tu divadlo z první republiky, a potom ze sedmdesátých let, aby si mohly děti i zahrát,“ doplnil Drahomíra Valentová.

Výstavu hraček „Od chrastítka až po herní konzoly“ můžete v Domě historie Přešticka navštívit až do konce letních prázdnin.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související