Zpěvák Bohouš Josef: Brněnský hantec se učím, ale komolím ho tak, že se mi všichni smějí

18. únor 2021

Zpěvák a hudebník Bohouš Josef, zakladatel kapely Burma Jones a legenda české muzikálové scény, musel po prodělaném infarktu trochu zvolnit. Ve zdravějším způsobu života mu pomáhá i klid, který našel na brněnském předměstí Stará Líšeň. Bydlí zde se svojí manželkou a v Brně si našel i hudebníky do svých dvou nových kapel.

Hudebník Bohouš Josef je plzeňský rodák, který velkou část života prožil také v Praze a před několika lety se přestěhoval do Brna. S úsměvem říká: „Postupuji republikou ze západu přes Prahu na východ, ale dál už nepůjdu.“

V Brně totiž Josef nalezl nejenom potřebný klid, ale také navázal nová přátelství a našel nové hudebníky do svých kapel. Ty zde založil hned dvě. Jedna navazuje na tradici původní kapely Burma Jones a nese název Bohouš Josef & Burma. A ta druhá, ta vznikla právě díky Brnu. „V první kapele hrajeme hodně ‚burmovek‘, protože většinu z nich jsem napsal já. No, a protože teď žiju v Brně, tak jsem ještě udělal takovou folk country kapelu. Hrajeme také ‚burmovky‘, ale ve folkovém podání, skupina se jmenuje Divokej proud,“ přibližuje Bohouš Josef.

Stala se ze mě ‚choďka‘

Život v Brně oproti Praze je podle Bohouše Josefa daleko klidnější. V části Stará Líšeň, kde s manželkou žije v rodinném domě, se mu líbí také okolí.

„Mám tady kam chodit na procházky a to moc potřebuji. Vloni jsem prodělal těžký infarkt a po operaci mám čtyřnásobný bypass. Takže teď je ze mě taková ‚choďka‘. Za červenec jsem nachodil dokonce 340 kilometrů, což je můj rekord, jinak ujdu běžně tak kolem 250 kilometrů měsíčně,“ chlubí se zpěvák Bohouš Josef nově nabytou kondicí.

Brněnský hantec

Na životě v Brně nalézá Bohouš Josef samé klady, i když kvůli práci musí jezdit často do Prahy. Většinu svých slavných muzikálových rolí hraje právě v pražských divadlech, ale cestování mu naštěstí nevadí.

Novému prostředí se zpěvák snaží přizpůsobit i v řeči, ale slavný brněnský hantec mu zatím moc nejde: „Brněnské hantýrce už dost rozumím a začínám se chytat. S mluvením je trochu horší. Občas chci někoho překvapit a zkusím použít hantec. Většinou ho ale tak zkomolím, že se mi všichni smějí.“

Na životě v Brně vadí Bohouši Josefovi jenom jedna věc. Nevídá totiž tak často, jak by si přál, svoji dceru Terezku, která bydlí až za Plzní. A to zvláště v době, kdy je díky ní dvojnásobným hrdým dědou.

„Terezka nejprve povila Adélku, nyní už dvouletou vnučku, a teď mám úplně nového vnuka Edu, kterému je něco málo přes týden. Bohužel je vidím daleko méně, než bych si přál,“ stýská si šťastný dědeček.

Kromě dcery Terezky má Bohouš Josef ještě syna Tomáše. A pokud vás zajímá, které z dětí zdědilo hudební talent svého otce, poslechněte si záznam celého pořadu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.