Zpěvák, tanečník a lidový vypravěč Antonín Kuželka z Postřekova oslavil osmdesátiny

7. duben 2022

3. dubna se dožil osmdesáti let Antonín Kuželka z Postřekova. Zpěvák, tanečník, lidový vypravěč a někdejší umělecký vedoucí Národopisného souboru Postřekov.

Antonín Kuželka se narodil 3. dubna roku 1942 jako nejmladší ze tří dětí. V dětství se učil u svého strýčka Josefa na housle. O své houslové průpravě ale tvrdí, že smyčec namísto aby hladil struny houslí, spíše vyplácel přes jeho prsty a učitele tak prý připravil nejmíň o pět let života. Hudebním nadáním ale přece jen oplýval. Jeho nenapodobitelný hlas, kterým bravurně ovládá i náročnou techniku tzv. „jukání“, musí každý skutečně jen obdivovat.

Antonín Kuželka po absolvování stavební průmyslovky začínal u pozemních staveb v Domažlicích. Potom nějaký čas stavěl bytovky na Tachovsku a nakonec skončil v domažlické Teplotechně, kde setrval až do důchodu“. V životě „stryjčka Kubijáčka“, jak se mu říká po chalupě, ale sehrál obrovskou roli Národopisný soubor z Postřekova. Začínal v něm tančit coby dvanáctiletý a v roce 1969 se stal jeho uměleckým vedoucím. Rád vzpomíná na dobrou partu, kterou v souboru měl a se kterou mnohé prožil. K důchodu si přibral ještě domažlický pěvecký sbor Čerchovan, v kterém také prožil příjemné chvíle s hudbou i partou dobrých lidí.

Čtěte také

Antonín Kuželka vychoval se svou manželkou Annou tři děti. Všem vštěpovat lásku k chodské lidové písni, ale i ke sportu, což je také jeho zamilovaný koníček. Cvičil a později předcvičoval v místním Sokole, rekreačně hrál volejbal a častokrát vyzkoušel i sport svého jména, tedy kuželky. Nejmladší syn, také Antonín, jde v otcových šlépějích nejen coby tanečník v Národopisném souboru Postřekov, ale i jako sólový zpěvák.

Antonín Kuželka se celý život držel chodské moudrosti: „Ten hdo zpívá, dělá ha tancuje, život dlúhyj tůze si štymuje!“ Jistě i díky tomu se dožil úctyhodné osmdesátky.

autor: Josef Kuneš | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio