Zprávy z židovského světa

12. listopad 2006

Ve Varšavě vznikne první středisko kultury jidiš; databáze Památníku obětí holocaustu Jad Vašem v Jeruzalémě napomohla setkání příbuzných; režisér Steven Speilberg se stal producentem filmu "Vyslov své jméno", který je příběhem přeživších šoa na Ukrajině; byla uzavřena dohoda o spolupráci mezi Izraelem a NATO.

Ve Varšavě vznikne první středisko kultury jidiš

Do konce roku vznikne ve Varšavě první středisko kultury jidiš. Dokumentační centrum se nebude věnovat jen otázkám holocaustu, ale především bádání o literatuře psané v jazyku odvozeném ze středověké němčiny s příměsemi hebrejštiny a ruštiny.

Databáze Památníku Jad Vašem napomohla setkání příbuzných

Databáze Památníku obětí holocaustu Jad Vašem v Jeruzalémě napomohla setkání příbuzných, kteří o sobě dosud nevěděli. Stalo se tak poté, co dva vnuci Hildy Glazbergové, žijící v Izraeli, našli v databázi chybu. U jména jejich babičky bylo uvedeno, že zahynula. Při ověřování údajů se ukázalo, že bratr Hildy Glazbergové Simon přežil válku a žije v Kanadě. Sourozenci se tak mohli po více než 60 letech od konce války setkat.

Režisér Steven Speilberg se stal producentem filmu "Vyslov své jméno" o přeživších šoa na Ukrajině

Světoznámý americký filmový režisér Steven Speilberg se stal producentem filmu, který má dát pádnou odpověď všem popíračům šoa. Snímek nazvaný "Vyslov své jméno" je příběhem přeživších šoa na Ukrajině. Spielberg při této příležitosti v polovině října Ukrajinu navštívil. Jak řekl, "aby holocaust nemohl být dále popírán, musí být 52.000 ukrajinských Židů, kteří toto strašné období přežili, ukázáno studentům na celém světě". Spielberg se na Ukrajině rovněž účastnil vzpomínkových akcí při příležitosti masakru v Babim Jaru. Nacisté zde během několika dní v roce 1941 zavraždili na 33.000 Židů.

Dohoda o spolupráci mezi Izraelem a NATO

Izrael a NATO se dohodly na dlouhodobém plánu spolupráce ve 27 různých oblastech. Kromě jiného v boji proti terorismu, výměně zpravodajských informací, vývoji zbraní, ochraně proti nekonvečním zbraním, vojenském výcviku, plánu pro civilisty pro výjimečný stav a vypořádávání se s přírodními katastrofami. Izrael je první neevropskou zemí a první zemí na Blízkém východě, která dosáhla dvoustranné smlouvy s NATO. Je nyní na úrovni těch evropských států, ktere nejsou plnými členy této organizace.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.