Zprávy z židovského světa

8. červenec 2007

V polovině června se v budově bývalé synagogy v Hořovicích konaly Dny židovské kultury, které organizovala Drahomíra Dušková Havlíčková - farářka místního kostela Československé církve evangelické. Židovská obec v Hořovicích byla založena v roce 1875, po druhé světové válce se již neobnovila a budova synagogy připadla Českobratrské církvi evangelické. V rámci červnových Dnů židovské kultury se v Hořovicích uskutečnily přednášky o židovské historii a tradicích, vystoupil pěvecký soubor Hachucpa a dětský divadelní soubor Feigele s představením o královně Ester.

Ronald Lauder byl minulý měsíc zvolen novým prezidentem Světového židovského kongresu. Ten byl založen roku 1936 a působí jako jakási federace židovských organizací přibližně ze 100 zemí. Světový židovský kongres požívá velké autority na mezinárodní scéně. Významně se například angažoval v jednáních s Německem o odškodnění židovských obětí nacismu a rovněž aktivně vystupoval v záležitosti tzv. spících účtů ve Švýcarsku. Ronald Lauder nahradil jako prezident Světového židovského kongresu Edgara Bronfmana, který v této funkci působil již od roku 1979.

Zpráva o zločinech motivovaných rasovou a náboženskou nenávistí publikovaná Organizací pro bezpečnost a spolupráci přináší znepokojivé údaje o antisemitských projevech. Jak v Evropě, tak v Severní Americe zůstávají na historicky nejvyšší úrovni od konce 2. světové války. Podle zprávy se útoky na židovské školy a studenty, hanobení židovských hřbitovů, památníků a komunitních center stalo rutinní záležitostí.

V curyšské bance bylo nalezeno několik cenných maleb, které byly během nacistické okupace konfiskovány rakouské židovské rodině. Malby a kresby francouzských malířů Moneta, Renoira a Pissarra se nacházely v sejfu zesnulého historika umění Bruno Lose. Ten pro nacisty oceňoval umělecká díla ukradená nacisty Židům. Po válce byl odsouzen, ale dál působil jako obchodník s uměním.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio