Způsob přípravy šípkového čaje se odvíjí od účelu, pro který ho pijeme
Jak vysvětluje bylinkářka Ivana Tischlerová, šípky můžeme buď vyluhovat za studena, nebo klasicky zalít horkou vodou. Ve druhém případě ale přijdeme o vitamín C a některé další zdraví prospěšné látky.
„Pokud nám jde o zachování vitamínu C a posílení imunity, je třeba šípky vyluhovat za studena, což vyžaduje podstatně delší dobu. Do konvice nasypeme drcené šípky, zalijeme je studenou vodou a necháme stát do druhého dne. Ráno čaj jenom trochu ohřejeme na vlažnou teplotu, určitě ne víc než 35° C, a potom pijeme. Takto udělaný čaj nejenže posiluje imunitu, ale také např. podporuje regeneraci kloubů,“ říká Ivana Tischlerová.
Přestože částečně ochuzený, zdraví prospěšný je i klasicky připravený čaj. „Drcené šípky zalijeme horkou vodou, necháme 10 až 15 minut vyluhovat, přecedíme, slijeme a pijeme. Je to zdravý teplý nápoj, který můžeme pít každý den. U obou variant platí, že šípkový čaj můžeme užívat dlouhodobě,“ uzavírá bylinkářka.
Jak si nasušit přesličku, aby zůstala zelená? Přichází rakytník zamrazením o vitamíny? Které bylinky napomáhají otěhotnění? Které snižují hladinu cukru v krvi? Poslechněte si Ivanu Tischlerovou v bylinkářské poradně.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.