Způsob přípravy šípkového čaje se odvíjí od účelu, pro který ho pijeme

22. říjen 2020

Jak vysvětluje bylinkářka Ivana Tischlerová, šípky můžeme buď vyluhovat za studena, nebo klasicky zalít horkou vodou. Ve druhém případě ale přijdeme o vitamín C a některé další zdraví prospěšné látky.

„Pokud nám jde o zachování vitamínu C a posílení imunity, je třeba šípky vyluhovat za studena, což vyžaduje podstatně delší dobu. Do konvice nasypeme drcené šípky, zalijeme je studenou vodou a necháme stát do druhého dne. Ráno čaj jenom trochu ohřejeme na vlažnou teplotu, určitě ne víc než 35° C, a potom pijeme. Takto udělaný čaj nejenže posiluje imunitu, ale také např. podporuje regeneraci kloubů,“ říká Ivana Tischlerová.

Přestože částečně ochuzený, zdraví prospěšný je i klasicky připravený čaj. „Drcené šípky zalijeme horkou vodou, necháme 10 až 15 minut vyluhovat, přecedíme, slijeme a pijeme. Je to zdravý teplý nápoj, který můžeme pít každý den. U obou variant platí, že šípkový čaj můžeme užívat dlouhodobě,“ uzavírá bylinkářka.

Jak si nasušit přesličku, aby zůstala zelená? Přichází rakytník zamrazením o vitamíny? Které bylinky napomáhají otěhotnění? Které snižují hladinu cukru v krvi? Poslechněte si Ivanu Tischlerovou v bylinkářské poradně.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio