Způsob revitalizace Jiráskova náměstí má své odpůrce

14. září 2018 13:46

Jiráskovo náměstí v Plzni čeká revitalizace, která si vyžádá kácení vzrostlých stromů. O podobě úprav se přeli místní obyvatelé s architekty.

Podle autorů projektu se z náměstí stane ideální prostor pro život a trávení volného času. Obnáší to však i kácení stromů, a to se místním nelíbí. Vznikla dokonce petice, pod kterou se podepsalo přes tisíc lidí. Architekti tedy projekt upravili a počet stromů určených k pokácení snížili. Právě zeleň byla hlavním tématem setkání, na které dorazilo několik desítek lidí. 

Stromy na východní straně kláštera mají zmizet a naopak se počítá s vysázením nového stromořadí na vnější straně náměstí. „Když jsem sbírala podpisy, tak jsem se nesetkala s nikým, komu se stromy kolem zdi klášterní zahrady nelíbili. Myslím, že by na místě klidně mohli zůstat třeba namísto plánované cyklostezky,“ uvedla iniciátorka petice Hana Borová.

Architekti si stojí za svým, lidé kácení nechtějí

„Měníme uliční profil, zřizujeme kolmá parkovací stání, děláme jednosměrnou ulici, která ale v případě potřeby může být i obousměrná, díky tomu, že je tam zmiňovaná cyklostezka. Bude tam také vedení inženýrských sítí a třímetrový chodník. Museli bychom zcela změnit koncept a začít znovu. Myslím, že lepší řešení bychom ale stejně nenašli, protože jsme to promýšleli ze všech stran,“ bránil se architekt Ondřej Synek. Marek Sivák ze spolku Pěstuj prostor, který se na projektu obnovy podílí, také zůstává optimistou: „Setkávám se s Plzeňany, kteří naopak říkají, že se na projekt těší.“

Vizualizace zeleně na Jiráskově náměstí
současný stav a 5-10 let po revitalizaci

Jenže obyvatelé Jiráskova náměstí se například bojí toho, že nově vysazené stromky v horku a při prašnosti prostředí tak rychle neporostou a že zmizí lavičky, nyní příjemně kryté vzrostlými stromy. Připomínek ze strany obyvatel byla celá řada a veřejné projednávání trvalo přes tři hodiny. „Do další petice nepůjdeme, dali jsme svůj názor najevo dostatečně, ale určitě za bytovku budeme vstupovat do územního řízení,“ uzavřela Hana Borová.

Na projektu obnovy Jiráskova náměstí spolupracují městský obvod Slovany, město Plzeň, Nadace Proměny Karla Komárka, spolek Pěstuj Prostor, Klášter dominikánů a Masarykova základní škola. Celkové náklady se odhadují na 160 milionů korun.

autoři: Jana Kosová , Michaela Svobodová
Spustit audio

Související