Zřícení hrozí dřevěnému mostu v polesí Zábělá. Laik nepozná, že lávce cokoliv je

28. květen 2019 15:30

Lávka určená pro cyklisty a turisty, která vede přes rokli uprostřed lesa, je v havarijním stavu. Vyplynulo to z nedávné kontroly. V sedmibodové stupnici, která označuje stavební stav mostu, je na stupni sedm.

„Momentálně je lávka v havarijním stavu, a to z toho důvodu, že byly napadeny její hlavní nosníky houbou a do hloubky je dřevo úplně rozpadlé. Problém je, že se směrem k opěrám sesouvá terén, a na nosnících jsou změny v rámci týdnů. Proto bylo přistoupeno k uzavření lávky,“ uvedl Václav Šašek ze Správy veřejného statku města Plzně.

Ačkoliv je lávka opatřena cedulemi zakazujícími vstup a je tam výstražná páska, někteří lidé to nerespektují a pásku opakovaně strhávají. Dispečeři sice jezdí lávku kontrolovat minimálně jednou za týden, vše ale bohužel neuhlídají. Václav Šašek zároveň před vstupem na lávku důrazně varuje. I když lávka vypadá zachovale, nebezpečí nelze vyloučit. Může například dojít ke kolapsu hlavních nosníků lávky a k ohrožení života a zdraví lidí, kteří se na lávce budou nacházet.

Nejhůř je na tom dřevěný zastřešený most určený pro turisty a cyklisty v polesí Zábělá, který vede přes hlubokou rokli v lese. V sedmibodové stupnici, která označuje stavební stav konstrukce, je na stupni sedm

Turisté by proto měli raději zvolit jinou trasu. „Jak od Bukovce tak na rozcestí, které je poblíž směrem k Berounce je označeno, že lávka je uzavřená a lze ji obejít po dalších turistických trasách,“ doplnil Václav Šašek.

Turisté si procházku o něco prodlouží

Podle šéfa turistů Plzeňského kraje Josefa Sýkory znamená pro turisty a cyklisty zavřený most určité omezení: „Protože není možný vstup na lávku v havarijním stavu, dá se udělat takový okruh z Bukovce do Bukovce, ale trasa tím nabyde o 1,5 kilometru. Pro turistický průchod by bylo dobře, kdyby se našel někdo, kdo by lávku opravil.“

Rekonstrukci dřevěné lávky v současnosti připravuje Správa veřejného statku města Plzně. „Projektová dokumentace by měla být hotová do konce června. Na jejím základě bude vyhlášeno výběrové řízení na zhotovitele a potom okamžitě bude přistoupeno k opravě lávky. Odstraní se veškeré závady, lávka zůstane dřevěná, jen hlavní obloukový nosník se vymění za ocelový,“ dodal Václav Šašek.

Oprava by měla být hotová do konce letošního roku.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio