Zřícenina hradu Přimda je opět přístupná veřejnosti

25. červen 2012

Po třiadvaceti letech byla zpřístupněna veřejnosti zřícenina hradu Přimda na Tachovsku. V létě 1989 se zde zřítila část zdiva a smrtelně zranila chlapce, který tady byl na školním výletě. Od té doby byl hrad veřejnosti nepřístupný.

V roce 2012 se podařilo dokončit dlouholetou obnovu zříceniny a zpřístupnění památky je významné i pro celý region, protože Přimda tvoří významnou dominantu zejména Tachovska. Letos slaví navíc výročí, před 50 lety byla prohlášena za Národní kulturní památku například spolu s hradem Karlštejn, Vyšehradem nebo Národním divadlem.

Hrad Přimda patří k nejstarším hradům na našem území a je považován za jednu z nejvýznamnějších památek hradní architektury. Založen byl nejpozději ve 20. letech 12. století. V minulosti byla Přimda opravována, a to od konce 60. let 20. století do roku 1977, tyto opravy ale tehdy nebyly dokončeny.

Poslední památková obnova začala v roce 2001 a trvala do roku 2010. Jednalo se o statické zajištění havarijních míst objektu. Tyto práce přišly na více než 6,5 milionu korun. Na obnovu navázala v roce 2011 příprava zpřístupnění objektu veřejnosti, což zahrnovalo vytvoření přístupového schodiště do donjonu, ohrazení a vybudování provozního objektu, který bude sloužit jako provozní zázemí pro průvodce, prodej vstupného a upomínkových předmětů.

Hrad bude v letošním roce otevřen od úterý do neděle od 10:00 do 16:00 hod. až do 30. září.

autor: lvá
Spustit audio