Zřícenina hradu Vikštejn láká romantiky i dobrodruhy. Jeho zbytky dodnes dokládají původní velikost

19. květen 2020

Zřícenina hradu Vikštejn se tyčí na kopci nad řekou Moravicí poblíž Radkova na Vítkovsku v Moravskoslezském kraji. Rozhlehlý strážní hrad založil už v druhé polovině 13. století Vítek z Kravař. A o čtyři sta let později ho císařské vojsko vyhodilo do povětří. Z hrdého a nedobytného hradu tak zbyly jen trosky. Přesto dodnes dávají tušit, jak rozlehlý Vikštejn byl a jak to v něm kdysi tepalo životem.

Hrad sloužil k ochraně jižní části Opavského knížectví a sídlila v něm vojenská posádka. Ovšem ani o kulturní události v něm nebyla nouze. Svědčí o tom památník před vstupní branou do hradu. Je věnován slavnému německému minnesängerovi Walteru von der Vogelweide. Ten měl být údajně hostem u zakladatele hradu, Vítka z Kravař.

Tento muž nejen že dal celému hradu jméno (Vikštejn je v překladu Vítkův kámen), ale také si liboval v rytířských turnajích. Podle pověsti však jeden z těchto turnajů stál život jeho milovanou ženu. Podlý rytíř jménem Tunkl, se kterým se Vítek nepohodl, byl vykázán z hradu. Počkal si, až pán odjede do boje, potají se vkradl do komnat, vyvlekl Vítkovu ženu ven a tam ji na cimbuří rozsekal mečem a svrhl do vod řeky Moravice. Dodnes se prý na hradě zjevuje postava ve zkrvaveném rouchu.

Pohled z hradu na Vítkov Podhradí a největší úpravnu vody v kraji

Archeologické průzkumy, které zde probíhaly v průběhu 19. století, zase údajně odhalily kostru ženy, která byla zazděná ve zvláštním výklenku sklepení. Zdá se tedy, že ženám se na tomto hradě příliš dobře nevedlo.

Díky svému umístění a pevným hradbám byl Vikštejn prakticky nedobytný. Jeho zkázu nakonec přivodilo císařské vojsko v roce 1648. A to z obavy, aby hrad nepadl do rukou nepřátel, jak se stalo v průběhu Třicetileté války.

Dnes zřícenina hradu Vikštejna láká výletníky, romantiky i dobrodruhy. Své ano si tady říká čím dál víc snoubenců, pořádají se zde kurzy přežití a ruku k dílu tu přikládají dobrovolníci. Bez jejich pomoci a stavebních zásahů obce Radkov by se totiž zřícenina hradu Vikštejn mohla zřítit docela.

Vikštejn je přístupný celoročně bez omezení. Návštěvníky navíc čeká nově opravená vyhlídková věž, ze které se pokochají pohledem do údolí řeky Moravice nebo na část Vítkova - Podhradí, kde stojí největší úpravna pitné vody v Moravskoslezském kraji.

Spustit audio