Zřícenina romantického hradu Valdek je dodnes ozdobou Brd

19. prosinec 2020

Dnes již jen zřícenina kdysi majestátního raně gotického hradu Valdek ze 13. století je dodnes oblíbeným turistickým cílem. Romanticky působící zříceninu navštívilo v minulosti několik význačných osobností českých dějin, jako například spisovatelka Božena Němcová či Karel Jaromír Erben.

Zřícenina hradu Valdek se nachází na skalnatém ostrohu nad Červeným potokem. Hrad dal ve 13. století postavit Oldřich Zajíc z rodu Buziců, který zastával významný úřad purkrabího Pražského hradu. Na začátku 16. století se hrad dostal do majetku rodu Pešíků z nedalekého Komárova, kteří si však zanedlouho postavili tvrz jinde a hrad opustili.

Roku 1623 byl veškerý majetek rodu Pešíků za účast na českém stavovském povstání proti Habsburkům zabaven, přičemž už v té době je hrad popisován jako pustý. Následně Valdek připadl hořovickému panství, které měnilo své majitele. Za první republiky péči o Valdek přejímá Klub českých turistů, který roku 1933 v blízkosti hradu otevírá turistickou chatu. Po druhé světové válce, kdy dochází k rozšíření vojenského prostoru, se Valdek ocitá uvnitř vojenského újezdu. Nyní je součástí CHKO Brdy a katastrálně spadá pod obec Chaloupky.

Oblíbené místo spisovatelů i filmařů

Zříceninu v minulosti navštívilo několik známých českých osobností, jako například Božena Němcová či Karel Jaromír Erben, ale to, zda jim Valdek posloužil jako motiv pro některé z jejich literárních děl, není známo. Karel Hynek Mácha měl dokonce připraven námět románu, jehož jeden díl se týkal Valdeku, avšak román nebyl nikdy dokončen. Václava Klimenta Klicperu zase inspirovala bájná postava zlého rytíře Divokého Prokopa z Valdeku k sepsání divadelní hry Valdek.

Romanticky upravený vstup do bývalého purkrabství hradu zase posloužil filmařům při natáčení známého českého seriálu F. L. Věk, kde konkrétně v šestém díle seriálu jede František Ladislav Věk, ztvárněný Radoslavem Brzobohatým, společně se svými přáteli na výlet. V tomto romantickém vchodě se pak slečna Paula (Jana Brejchová) chová důvěrně k jeho příteli Václavu Thámovi (Radovan Lukavský). Vše zpovzdálí sleduje Paulina sestra Lotty (Jiřina Bohdalová).

Hrad je také opředen mnoha pověstmi. Některé z nich se týkají například bílé a černé paní, které se v prostorách Valdeku dodnes zjevují, a to v poledne a o půlnoci, a čekají na vysvobození.

Současnost Valdeku

V současné době je samotný areál hradu veřejnosti nepřístupný, a to z bezpečnostních důvodů: „Co se týče dnešního stavu hradu, tak je, dalo by se říci, v nepořádku, protože přece jenom to zdivo se i přes několikeré opravy drolí a vypadává,“ dodal ředitel Muzea Středních Brd ve Strašicích Martin Lang. Naproti zřícenině stojí několik objektů: „Původně byly krásným prvorepublikovým hotelem, byla to a stále je hezká srubová dřevostavba. V 50. letech po zabrání místa armádou zde vznikla výcviková základna, která fungovala a dá se říci, že funguje v podobě zařízení Vojenských lesů a statků dodnes,“ uvedl Lang.

Vzdálenost od Plzně: cca 49 km

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio