Zrušené kamenné obchody v malých obcích na jižním Plzeňsku kompenzuje pojízdná prodejna

26. březen 2023 09:50, aktualizováno

Zrušení prodejny potravin v jedné obci může paradoxně pomoct dalším vesnicím. Přesně to se stalo v Březí na jižním Plzeňsku. Pojízdná prodejna, která nahradila kamenný obchod, totiž zastavuje nejen tam, ale také v nedalekém Čepinci a Kokořově.

Pojízdná prodejna na jižním Plzeňsku

Podle Sdružení místních samospráv mizí z obcí obchody potravin, hospody, ale i další služby. Například na konci minulého roku skončila prodejna COOP v Březí na jižním Plzeňsku. Městys Žinkovy, pod který Březí patří, jako náhradu zajistil pojízdnou prodejnu. „Prodejna jezdila už v okolí blízkých Neuraz a my jsme se k její trase i s Čepincem a Kokořovem, kde kamenný obchod chyběl už delší dobu, připojili,“ říká starosta Březí Josef Karhan.

Malá dodávka do obcí zavítá jednou týdně. Dle Marie Kristkové, která zajišťuje samotný prodej, stále roste počet míst, kam s prodejnou zajíždí. Za posledních šest měsíců přibylo asi pět obcí.

Pojízdná prodejna na jižním Plzeňsku

Do budoucna by si každopádně vedení městyse Žinkovy přálo v Březí obnovit kamenný obchod. „Byl bych rád, kdyby městys odkoupil od současného majitele budovu, v níž se prodejna nacházela. Pak by si městys mohl určovat svoje podmínky pro případného nájemce a mohl by například stanovit jen symbolickou výši nájemného,“ uvádí Lukáš Tříska, místostarosta Žinkov. Cena, za kterou společnost COOP prodejnu v Březí nabízí, je nicméně nyní vysoká, pohybuje se kolem tří milionů korun. Zatím se tedy bude vyčkávat.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio