Zvěrolékař prosí: Pokud se objednáte se zvířetem k veterináři, přijďte včas

10. květen 2020

„Lidé chodí pozdě, my máme objednané další pacienty a nemůžeme je nechat hromadit v čekárnách. Pak stojí před klinikou a to také není ideální,“ vysvětluje MVDr. Radek Protiva. Podle něj zvěrolékaři mají v době koronavirové více práce než obvykle.

„Nejspíš je to tím, že lidé jsou doma a víc si zvířátek všímají. Vydávají se s nimi častěji i do přírody,“ komentuje nárůst počtu případů ve veterinárních ordinacích Radek Protiva. Jak doplňuje, přibylo úrazů a odstraňování klíšťat, která už jsou hodně aktivní. Hárají feny, mrouskají kočky, takže se přidávají gynekologické problémy a kastrace, ale také úrazy kocourů, kteří se perou. „To se děje a řeší pravidelně každé jaro. Nicméně klientela se trochu změnila. Ubyly lehčí běžné potíže a dostávají se k nám hlavně úrazy a vážně nemocná zvířata,“ konstatuje veterinář.

Lidé už se svým mazlíčkem nemůžou dorazit kdykoli, musí se objednat

„Mimořádná opatření proti šíření koronaviru platí i u nás,“ upozorňuje Radek Protiva, „klienti se musí objednat po telefonu, není to jako dřív, kdy mohli přijít kdykoli. Striktně dodržujeme objednávací systém, snažíme se oddělit klienty v čekárně. Je vhodné, aby s pacientem vždy chodil jen jeden člověk a ne celá rodina. A samozřejmě rouška je nutností.“

Naléhavost návštěvy předem telefonicky konzultujte

Pokud si nejste jistí, jestli se zvířetem k veterináři vůbec zamířit, nestyďte se zvednout telefon a poradit se. „Preventivní péče, jako je vakcinace a odčervení, se dá odložit. Samozřejmě zlomená noha nebo jiný akutní úraz nepočkají. Takže platí navštěvovat veterináře jenom v nejnutnějších případech, dodržovat hygienická pravidla, předem se telefonicky objednat a daný čas dodržet. Myslete i na nás, že jsme také lidé. Neustále jsme ve styku s klienty, ošetřujeme spoustu zvířat, máme hodně kontrol. Kdyby u nás někdo onemocněl a museli jsme do karantény, byl by to velký problém,“ říká zvěrolékař.

Klienti se ptají na covid-19 u zvířat

S otázkou na covid-19 a SARS-CoV-2 u zvířat se Radek Protiva setkává opakovaně: „Co se týká tohoto koronaviru a choroby, u psů a koček, našich nejčastějších pacientů, ještě nebyly s jistotou prokázány. Psi a kočky mají vlastní koronaviry, které způsobují různá onemocnění. Ale není to stejné onemocnění jako u lidí.“

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio