Krémová a voňavá polévka z hlívy ústřičné od Heleny Shejbalové sametově pohladí vaše chuťové pohárky

Krémová polévka nádherně voní kořením, houbami, ale i vývarem, ve kterém ji Helena Shejbalová z Ústí nad Labem vařila. Zvolila králičí maso a tuto volbu můžeme jen doporučit. Jak z hlívy může být něco takhle báječného? Vyzkoušejte sami.

Ingredience
  • Na králičí vývar:
  • 2 litry vody
  • 1,5 kg králičího masa (přední běhy a hřbet)
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • ½ celeru (nemusí být)
  • 3 bobkové listy
  • 2 kuličky nového koření
  • 6 kuliček černého pepře
  • 1 lžíce sušeného libečku
  • 1 lžíce soli
  • 2 lžičky polévkového koření (směs sušené zeleniny)
  • 1 lžička sušeného česneku (nebo 2 stroužky)
  •  
  • Na polévku:
  • 1 litr králičího vývaru
  • 400–500 gramů hlívy ústřičné
  • špetka soli
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 2 brambory
  • 1 stroužek česneku nebo 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička sušeného (čerstvého) libečku
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička houbového prachu
  • 1 lžička majoránky
  • špetka pepře (nemusí být)
  • 1–2 bobkové listy
  • 250 ml smetany ke šlehání

Postup

Připravíme si vývar. Do studené vody vložíme králičí maso a přivedeme k varu. Potom plamen snížíme, aby vody lehce probublávala.

Během vaření sbíráme pěnu. Když se pěna přestane tvořit, přidáme sůl, pět, šest kuliček pepře, dvě kuličky nového koření, tři bobkové listy.

Pak uděláme směs z pórku, sušené mrkve a sušeného celeru a vývar dvěma lžičkami ochutíme. Vaříme skoro dvě hodiny.

V polovině vaření přidáme česnek a bylinky (libeček, petrželku, celer, mrkev, cibuli).

Hlívu očistíme a potrháme, tuhé části pokrájíme. Cibuli nakrájíme nahrubo a zpěníme na másle s olejem. K cibuli přihodíme hlívu, která zmenší objem. Osolíme, aby pustila vodu a restujeme zhruba 10 minut.

Potom ji podlijeme vývarem tak, aby byla potopená, a přidáme koření – libeček, pepř, houbový prach, mletý kmín

Do vývaru přidáme bobkové listy v čajítku a celé oloupané brambory a dusíme 20 minut. Potom brambory vyndáme a nakrájíme na 1 cm x 1 cm.

Odebereme větší množství hlívy a pokrájíme ji nadrobno. Z vývaru odebereme bobkové listy v čajítku. Vývar s tím, co zůstává v hrnci, rozmixujeme dohladka.

Podle potřeby naředíme vývarem do požadované konzistence. Na zjemnění a zahuštění polévky použijeme smetanu ke šlehání.

Na závěr vložíme roztrhanou hlívu a brambory. Dochutíme sušeným česnekem a majoránkou.

Helena Shejbalová

Recept dělá hodně dlouho, protože její dědeček s tatínkem byli hajní, takže u nich houby byly skoro pořád. Bohužel paní Helena už do lesa tak často nechodí, tak si směs na hlívu koupila a pěstuje si ji.

Při naší návštěvě nám podusila vepřové maso a dostali jsem i dezert v podobě domácí bábovky a koláče na plech. Bylo to příjemné a moc dobré.

Patrik Rozehnal a Helena Shejbalová
autoři: Patrik Rozehnal , djo