Popelka slaví 50 let: Jednou princem, navždy princem, říká Trávníček

11. říjen 2023

Pavel Trávníček je herec, který je synonymem pro české pohádky a zejména pak prince v nich hrající. Letos si nenechal ujít 55. ročník dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana v Ostrově. Při této příležitosti ho vyzpovídal moderátor Radim Jehlík.

Hrál jste vůbec někdy krále?
Hrál, už na to došlo. Je vidět, že čas běží. Jak říkám, čas je rychlejší než my, čas je náš nepřítel, ale já se tomu vůbec nebráním. Chlapi to berou tak normálně, že stárnou, nemají s tím žádný velký problémy, teda aspoň já ne.

Jste ještě i pro tuhle generaci ten ikonický princ?
Tak samozřejmě děti a dětský divák jsou důležití, protože nám dorůstají fandové. A děti jsou takový upřímný, ony to mají jednoduchý - líbí, líbí, nelíbí, jdu pryč. S dětma je to samozřejmě vždycky příjemný a mám to rád a dělám pro ně rád.

Radim Jehlík a Pavel Trávníček

Dokážete si dneska už zpětně svoji kariéru bez pohádek vůbec představit?
To je těžká otázka, ale nedovedu, protože mi jednou slavný český princ Vladimír Ráž říkal: Jak jednou natočíš prince a podaří se to, tak pak už můžeš natočit, co chceš, ale zůstaneš do smrti princem. On to věděl nejlíp.

Jakým směrem by se podle vás ubírala ta herecká dráha, kdyby nepřišla nabídka do Tří oříšku pro Popelku?
Já jsem to bral tak zcela profesně. Hrál jsem v divadle a byl jsem v angažmá v divadle a ten film, to vždycky otázka poptávky, nabídky a velký kus štěstí, když si režisér všimne toho dotyčného a vybere si ho a postaví na něm třeba i několik filmů. Takhle vzniká filmová kariéra.

Letos je to přesně 50 let od premiéry Tří oříšku. Co se vám vybaví na první dobrou, když řeknu Tři oříšky pro Popelku?
Zima, zima. Byla tam strašná zima, ale jak říkám, bylo tam sice minus 17 stupňů, ale byli jsme mladí, tak jsme to vydrželi. Nevím, jestli by to dnešní generace vydržela. My jsme tam zmrzly strašlivě. Tak to se mi vždycky vybaví. A když vidím ty fotky štábu z tehdejší doby, z roku 1973… Můj syn si myslel, že rok 73 byla doba Jana Žižky, já říkám, že tak nějak. Když vidím tu partičku kolem Pepy Ilíka, zoufalců, kteří se tam snažit natočit jakousi pohádku, tak je to až dojemné. Jako když se díváte na své fotky svých rodičů a prarodičů tak si říkáte, co sakra to mohlo byt za dobu.

autoři: Radim Jehlík , nkr

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.