Tipy na víkend v Plzeňském kraji: živé betlémy, Rybova mše, zimní promítání Popelky

Tento víkend je v nabídce opět několik koncertů, také živé betlémy a na hradě Švihov se bude promítat klasika - Tři oříšky pro Popelku. Podívejte se na naše tipy a pozvánky.

Vánoce v klášteře

Klášter Kladruby zve v pátek 15. prosince na vánoční koncert zpěváka Kamila Střihavky. Koná se v klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie. Začátek je v 18 hodin, vstupné dobrovolné.

Vánoční moštování

Klatovští zahrádkáři v sobotu 16. prosince pořádají tradiční Vánoční moštování. 

Živý betlém na statku Lüftnerka

Adventní sobota v plzeňské zoologické a botanické zahradě bude již zcela ve znamení Vánoc. Statek Lüftnerka bude od 15 hodin patřit živému betlému. Zpívaný a hraný příběh o Marii, Josefovi a narození Jezulátka má na Lüftnerce již letitou tradici. Živý betlém na statku Lüftnerka letos opět připravují žáci základní školy Ludvíka Očenáška v Dolní Bělé. Dřevěný betlém ve stáji bude k vidění do Tří králů.

Zimní kino na hradě Švihov

Zveme vás na druhý ročník zimního promítání pohádky Tři oříšky pro Popelku na hradě Švihov. Přijďte v sobotu 16. prosince od 14 hodin nasát vánoční atmosféru při sledování této nestárnoucí klasiky.

Čtěte také

Budete se také moci vyfotit s Popelkou a každá ze zakoupených vstupenek bude zařazena do tomboly. Protože se opravdu jedná o zimní promítání, upozorňujeme, že čepice a deky jsou nutnost. Za dobrovolný příspěvek se na místě budete moci také zahřát šálkem čaje nebo kafíčka.

Vánoční koncert na zámku

Vánoční příběh převyprávěný poetickou cestou českých a moravských koled v podání dětské lidové muziky Vozembach z Dobřan – tak bude vypadat vánoční koncert v zadním křídle zámku Nebílovy. Přijďte se v sobotu 16. prosince v 16 hodin zaposlouchat do vánočního příběhu plného lásky a naděje. Od 16:45 bude na nádvoří zámku živý betlém. Mezi koncertem a betlémem se budete moci ohřát vánočním punčem, který se bude podávat jako dárek. 

Česká mše vánoční

Česká mše vánoční v Nepomuku

Nalaďte se na vánoční atmosféru s Českou mší vánoční. Její autor Jakub Jan Ryba byl v Nepomuku učitelem a zdejší kostel sv. Jakuba Většího navštěvoval. Česká mše vánoční zazní v kostele sv. Jakuba Většího v Nepomuku v sobotu 16. prosince od 19 hodin. Účinkuje soubor Canto nepomucenum a hosté, vstupenky pouze na místě.

Advent a Vánoce s lidovou hudbou

16. 12. – Hřešihlavy: Vánoční koncert Plzeňského MLSu (Kostel všech svatých, 14:00)
16. 12. – Sytno: Vánoční koncert Plzeňského MLSu (Společenský sál, 17:00)
16.12 – Strašice: Vánoční koncert „Koleda, koleda“ rokycanských folklorních souborů Rokytka, Rokytí, Malé Rokytí, Sluníčko a Rokytička (Velký sál Společenského domu, 16:00)
16. 12. – Nebílovy: Předvánoční zastavení Lidové muziky Vozembach ZUŠ Dobřany „Přišli sme k vám na koledu“ (taneční sál zámku, od 16:00)
17. 12. – Horšovský Týn: Vánoční jarmark, vystoupení Plzeňského MLSu (náměstí, 11:00)
17. 12. – Janovice nad Úhlavou: Vánoční koncert Plzeňského MLSu (kostel Jana Křtitele, 17:00)
17. 12. – Tanaberk: Adventní koncert Chodského souboru Mrákov, od 17:00

Adventní půlhodinka

17. prosince rozezní varhany v katedrále sv. Bartoloměje v Plzni Václav Uhlíř. Adventní půlhodinky obsahují varhanní improvizace na adventní témata a čtení z Bible vztahující se k adventní době. Začátek je v 15 hodin.

Miniaturní Vánoce

V černošínském muzeu mají výstavu Miniaturní Vánoce. Nejmenší exponáty měří několik milimetrů a největší má asi 12 centimetrů. Tyto staré a malé hračky i dekorace zapůjčila do muzea Božena Rambalová. O něco větší kousky doplnila Hana Bernhardtová a celou výstavu doplňují také obrazy Renaty Zítkové z Louňové. Výstava zůstane v černošínském muzeu až do Tří králů.

Živý betlém na nádvoří zámku

Přijďte se podívat na živý betlém, který se odehraje na vánočně nazdobeném nádvoří zámku Horšovský Týn. zváni jste v neděli 17. prosince od 17 do 18 hodin.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související