Adam Svozil: Andy. Rozhlasová hra na motivy života amerického umělce

8. srpen 2023

V čem spočíval kult osobnosti Andyho Warhola? Kariéra slavného malíře, grafika a filmového tvůrce byla v mnoha ohledech revoluční. Fascinující cestu za úspěchem umělce, jenž ovlivnil popkulturu a pohled na ni, mapuje rozhlasová komedie vysílaná k příležitosti 95. výročí jeho narození. Premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Zvukový design: Stanislav Abrahám.
Osoby a obsazení: Andy Warhol (Miloslav König), Quentin (Jiří Lábus), Karen (Dita Kaplanová), Gerald (Jiří Štrébl), mladý Gerald (Petr Uhlík), mladý Quentin (Michal Bednář), Artur Dario (Michal Kern), mladá Karen (Kamila Trnková), Valerie Solanas (Anna Kratochvílová), Mandy (Andrea Jeer Berecková), Wendy (Lucia Čižinská), Xandy (Martin Belianský), editor (Jiří Konvalinka), Peggy Guggenheim (Jitka Asterová), Greenberg (Tomáš Pavelka), Jackson Pollock (Lukáš Černoch), Leo a majitel galerie (Václav Vašák) a další
Dramaturgie: Lenka Veverková
Zvuk: Jonáš Rosůlek
Režie: Adam Svozil
Premiéra: 8. 8. 2023

Továrna na peníze. Maskot newyorské smetánky. Malíř, pro něhož bylo umění produktem. Trendsetter formující mainstream skrz underground. Na Andyho Warhola se názory různí, ale společným prvkem bývá spojení umění a peněz. Americký malíř se slovenskými kořeny přistupoval k tvorbě mechanicky až strojově, využíval různé marketingové nástroje a zpřístupnil umění širokému publiku.

Odkud pramenila jeho touha po úspěchu? Co vše musel udělat, aby ve světě umění prosadil? A jaký byl doopravdy? Na tyto otázky hledají odpovědi tři pamětníci, jejichž setkání tvoří rámec hry.

„Jiří Lábus, Jiří Štrébl a Dita Kaplanová ztvárňují tři spolupracovníky z newyorského studia The Factory, kteří v jedné zapadlé kavárně vzpomínají na svého šéfa. Pohráváme si s tím, jak paměť překryje rozporuplné či negativní aspekty hávem nostalgie. Do tohoto rámce pak vstupují scény, v nichž se Andy Warhol nebo jeho okolí snaží prosadit ve světě umění,“ vysvětluje režisér a autor hry Adam Svozil, jenž do hlavní role obsadil Miloslava Königa.

Ten stál před nelehkým úkolem – zpodobnit introvertního člověka, který přes nasazenou masku nepropouští téměř žádné emoce. König minimalistickými prostředky v hlasové rovině, předstíraným nezájmem a intonací, v níž se těžko rozpozná, co si postava Andyho skutečně myslí, vytváří plastickou figuru, která bez mrknutí oka manipuluje svým okolím. Zatímco spolupracovníci přichází a odchází, Andy Warhol (či alespoň jeho odkaz) zůstává.

„Warhol dokázal přijímat, adaptovat a amplifikovat přicházející trendy a vydávat je za své. Zaměřujeme se na prostředky, jež mu pomohly stát se tak úspěšným umělcem, a okolnosti, kterých dokázal využít ve svůj prospěch. Nesnažili jsme se však o realismus, čerpali jsme z estetiky pozdějších filmů Andyho Warhola, které si pohrávaly s žánrem a pracovaly se stylizací, expresí a groteskními postavami,“ dodává Svozil, jenž s odstupem, ironií a vtipem zasazuje situace do kontextu dnešní doby.

Rozhlasová hra Andy otvírá otázky o konzumní společnosti a showbyznysu, které jsou možná dnes aktuálnější víc než kdy dřív.

Spustit audio

Související