Analytička Klímová: Uzavřením poboček pošta ušetřila 700 milionů. Další propouštění snad už nehrozí

22. březen 2024

Českou poštu čeká v letošním roce transformace. Jejím výsledkem by mělo být rozdělení podniku na dvě části. Zároveň bude soutěžit o novou licenci na poštovní služby hrazené státem. Jak přípravy na transformaci probíhají? A hrozí ještě propouštění zaměstnanců a zavírání poboček? Ekonomická analytička Jana Klímová ještě vysvětlí, jaká je ideální úroková sazba při nízké inflaci a při růstu ekonomiky, i to, co je za poklesem čistého zisku ČEZ.

K rozdělení pošty na státní podnik a akciovou společnost by mělo dojít 1. ledna 2025. „Přípravy běží. Státní Česká pošta tak, jak ji známe, bude zachována i se svojí známkou, značkou a službami, které se týkají listovních zásilek, doručování dopisů, roznášení důchodů a provozování poboček. Zároveň však bude soutěžit v tendru Českého telekomunikačního úřadu o novou licenci na veřejnoprávní služby,“ přibližuje v pořadu Jak to vidí... ekonomická analytička Jana Klímová.

Jeden a půl miliardy korun od státu nestačí

Do tendru se přitom může přihlásit i jakýkoli soukromý subjekt. „To se zatím v posledních letech nestalo. Nároky na provozovatele služby jsou vysoké. Důvod, proč se vypisuje soutěž, je, že stát si listovní služby od provozovatele objednává a připlácí na to každý rok jeden a půl miliardy korun.“

S kým poslat balík?

Část, která by se měla od České pošty oddělit, se bude týkat posílání balíků a s tím spojené logistiky, což je oblast, ve které panuje obrovská konkurence.

Čtěte také

„Řada z nás využívá služeb jiných firem, které jsou levnější a rychlejší. A i sám ředitel České pošty Miroslav Štěpán přiznává, že aby drželi krok s konkurencí, museli by udělat velké investice. Na to ale teď Česká pošta nemá kvůli obrovským finančním ztrátám a hrozícímu finančnímu kolapsu kondici,“ popisuje analytička Českého rozhlasu.

Zažehnat krizi se Česká pošta zprvu snažila masivním propouštěním zaměstnanců a zaměstnankyň a uzavíráním poboček. Podle ředitele České pošty další propouštění ale už nehrozí. „Pošta na zrušení 300 poboček ušetřila 700 milionů korun, s čímž souviselo i propuštění 1300 lidí. Podle slov ředitele České pošty tak, jak je to nastaveno nyní, by to mělo fungovat i v letošním roce. Ke zdražování služeb a dalšímu propouštění zaměstnanců by tedy dojít nemělo,“ uklidňuje Klímová.

Kde ušetřit?

Nicméně záměrem České pošty je, aby už v letošním roce byla se svým hospodařením na nule, nebo dokonce v mírném zisku. Faktem ale podle analytičky je, že úhrada jeden a půl miliardy ročně, kterou stát poště na provozování služeb posílá, nestačí. Sama pošta tvrdí, že její skutečné náklady jsou dvě miliardy. Otázka je, jestli pošta nemá náklady zbytečně vysoké a jestli by to nešlo stáhnout o další půlmiliardu.“

Získat peníze plánuje Česká pošta i prodejem svého sídla v Jindřišské ulici v centru Prahy. Zatím ale v hledání kupce úspěšná nebyla. „Do aukce se zatím nikdo nepřihlásil. Dokonce padl i plán na dorovnání ceny pražským magistrátem, který si chtěl koupit budovu pro své potřeby. Česká pošta tedy dál mapuje trh, zároveň ale nikam nespěchá, protože za budovu chce získat jeden a půl miliardy korun,“ dodává Jana Klímová.

Spustit audio

Související