Autor legendární Knihy o Jizerských horách Miloslav Nevrlý slaví devadesátku. Má státní vyznamenání, lavičku a Náčelníka

Žulovou lavičku dostal k devadesátinám zoolog, cestovatel a spisovatel Miloslav Nevrlý.

Přes šest metrů dlouhý kamenný blok mu věnoval Jizersko-ještědský horský spolek, jehož je Nevrlý čestným členem. Domů si ale lavičku neodnesl, posedět si na ní tak může každý, stojí totiž v Jizerských horách nedaleko Prezidentské chaty.

Devadesátiny slaví Miloslav Nevrlý právě dnes a v předvečer narozenin převzal od prezidenta republiky u příležitosti 105. výročí vzniku samostatného Československa státní vyznamenání - medaili Za zásluhy 1. stupně.

Jubilant je známý jako velký milovník přírody, vystudoval zoologii na dnešní Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, pak nastoupil do Severočeského muzea. Tam působil, převážně jako vedoucí přírodovědeckého oddělení, až do roku 2000, kdy odešel do důchodu. Je autorem kultovní Knihy o Jizerských horách, Chvály Zadní země nebo Karpatských her. Svým specifickým způsobem psaní, putováním po českých i zahraničních pohořích a láskou k přírodě ovlivnil několik generací.

A v pondělí pokřtí v Severočeském muzeu v Liberci Aleš Palán knihu rozhovorů s Nevrlým nazvanou Náčelník, podle jeho přezdívky ze skautu. “Udělat s Mílou knihu rozhovorů jsem snil řadu let. Odhodlal jsem se někdy před pěti šesti roky - a byl jsem laskavě přijat, a co se mého záměru týká, neméně laskavě odmítnut. Tak jako všichni skromní lidé, měl Míla pocit, že všechno už řekl, konkrétně napsal ve svých předchozích titulech. A co nenapsal, nestojí prý moc za řeč. Chápal jsem ho, ale nesmířil se s tím,” řekl ke knize rozhovorů autor.

autor: Ivana Bernáthová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související