Baroko všemi smysly. Kompozice věnovaná osobnosti českého barokního malíře Petra Brandla

Impulsem ke vzniku více než dvouhodinové kompozice věnované osobnosti českého barokního malíře Petra Brandla ve Víkendové příloze je současná výstava NG ve Valdštejnské jízdárně, kterou pod názvem Petr Brandl – Příběh bohéma připravila kurátorka Národní galerie Andrea Steckerová. Poslouchejte online do 23. února.

Právě s Andreou Steckerovou Jiří Kamen natáčel v prostorách expozice a ve Šternberském paláci, kde sídlí kurátoři sbírky Starého umění pražské Národní galerie. Své chápání baroka Andrea Steckerová objasňuje:

„Všechno si chci ověřit v praxi, což mi hodně pomohlo při pochopení baroka, protože jsem najednou viděla a pochopila, co se přede mnou na obrazech a uměleckých předmětech odehrává. Když jsem připravovala výstavu Tance a slavnosti 16. – 18. století, tak jsem začala provozovat barokní tanec. Samozřejmě, na veřejnosti jsem nevystupovala. Ano, baroko mě natolik zajímá, že ho chci vnímat všemi smysly…“

Posluchači se z vyprávění Andrey Steckerové dozvědí nejen o Brandlově malířském stylu, portrétním umění, o jeho práci se světlem, o složitém a nákladném obřadu zapůjčení oltářního obrazu pro výstavní účely, ale také o malířových neuvěřitelných životních eskapádách jakoby odpozorovaných z těch nejbláznivějších příběhů pikareskního románu.

Do pořadu Jiří Kamen zařadil záběry z pořadu Obrazy ze života Petra Brandla s historikem umění Jaromírem Neumannem (1924−2001), od jehož narození letos uplyne sto let. Pořad byl tehdy, v roce 2001, inspirován rukopisem Neumannovy monumentální monografie Petr Brandl. Tuto brandlovskou publikaci k vydání připravila právě Andrea Steckerová a NG ji vydala v roce 2016.

S Jaromírem Neumannem se vypravíme na Karlův most k Braunově soše sv. Luitgardy, pravděpodobně vzniklé podle Brandlovy kresby. Porozhlédneme se také v břevnovské bazilice sv. Markéty a zastavíme se před Brandlovými obrazy s náměty z historie břevnovského kláštera a benediktýnů. Tyto obrazy Jaromír Neumann považoval za pandán k Braunovým sochám Ctností a Neřestí v Kuksu.

Brandlovský pořad doplní rozhovor o umělcově malířské technice s Adamem Pokorným, vedoucím restaurátorem Národní galerie v Praze

autor: Jiří Kamen
Spustit audio

Související