Epizoda 6: Jaro bez cenzury (1968)

14. duben 2023

Na přelomu jara a léta 1968 byla oficiálně zrušena cenzura a sdělovací prostředky si žily svým vlastním životem. K tomuto životu patřil i rozhlasový pořad Písničky s telefonem, ve kterém se poprvé začal využívat telefon například k nečekanému rozhovoru s některým z tehdejších politiků. Šestá epizoda podcastové série ke 100. výročí vzniku rozhlasu RozhlaSTO je právě o tomto zázraku pražského jara.

Přestože název Písničky s telefonem působí dojmem nějaké dobové hitparády s lehkým obsahem, opak je pravdou. Ta lehkost měla ale působit na tehdejší stranické špičky, aby podobný program vůbec schválily do vysílání.

Písničky tu sice zaznívaly. Ale mezi nimi zdaleka ne jen nějaké nezávazné informace o zpěvácích a kapelách. Poprvé v dějinách rozhlasu u nás tu byl využit telefon jako nástroj přímé komunikace. Písničky s telefonem přinesly průlom jak žurnalistický, tak i technický.

„Tehdy po zrušení cenzury to bylo velice zajímavé. A aby si mohli redaktoři povídat s účastníkem, který byl na druhé straně telefonu, musela se do vysílání zařadit takzvaná telefonní vidlice,“ popisuje tehdejší zvukař Zdeněk Tichý.

Autor epizody: Tomáš Černý
Dramaturgie: Martina Rasch a Daniel Kupšovský
Autor projektu: Tomáš Dufka
Zvuk a hudba: Jonáš Rosůlek

Písničky s telefonem se ústy svých redaktorů se situací věru nepáraly. Jako třeba v červnu 1968, kdy se publicistka Jindra Sobíšková prostě narovinu zeptá, jak se to má se zrušením cenzury a co přesně to znamená.

„Ta redakce nelhala,“ říká tehdejší pracovník zpravodajské směny Karel Tejkal. „A to v té době nebylo tak samozřejmé. Ta redakce nelhala mimo jiné proto, že měla kvalifikovaný tým lidí. Milan Weiner a ta jeho parta něco uměli. Znali svět, znali jazyky a měli touhu se něco dozvědět. A to, co se dozvědí, sdělit posluchačům.“

Jak fungovala nejprogresivnější zpravodajská redakce šedesátých let a jaké profesní osudy potkaly po srpnu 1968 její pracovníky?

Poslechněte si celou šestou epizodu podcastu RozhlaSTO v audiozáznamu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.