Exministr Langer: Fiala svou roli splnil. Nestydím se za něj, ale jeho vysílání gest mě neohromuje

21. březen 2024

Podle bývalého místopředsedy ODS a exministra vnitra Ivana Langera by jeho strana měla držet směr více doprava. Pak by ovšem současná vládní koalice zřejmě nevznikla. „To je ale otázka mimo jiné leadershipu a touhy vítězit. Neříká se mi to snadno, protože členem ODS jsem přes 30 let. V pondělí jsem zas zaplatil členské příspěvky a teď se učím umění mlčet. Protože kdybych měl glosovat vše, co vláda dělá, tak by mě tentokrát vyloučili definitivně.“

Čtěte také

„Pamatuji totiž v ODS časy, kdy byla touha po vítězství součástí stranického myšlenkového schématu. A bojím se, ale neříká se mi to snadno, že ODS ovládl manažerismus, komunalismus, coubertinismus a europeismus,“ vypočítává.

„Manažerismus je takové to ad hoc řešení, komunalismus: odideologizování politiky, coubertinismus: ,Není důležité zvítězit, ale zúčastnit se‘ a europeismus, to je to, co pro mě představuje koalice Spolu do Evropského parlamentu,“ vysvětluje bývalý český ministr vnitra a ministr informatiky.

Evropa a Green Deal

Langer přiznává, že byl velmi zklamaný, když občanští demokraté vytvořili koalici pro červnové evropské volby se stranami, „které v Evropském parlamentu stojí úplně někde jinde a jsou spoluzodpovědné za současnou legislativní politickou normalizaci Evropy v jeden stát“.

Green Deal je jen další forma sociálního inženýrství s cílem vytvořit novou společnost tak, jak to kdysi chtěli komunisti a nacisti.
Ivan Langer

„Jde mi jen o to, že i dnes, při vysokém stupni integrace, hlavně legislativní atd., jsme ale přece stále Evropou složenou ze samostatných států. A museli bychom se asi podívat na jednotlivé atributy, co činí samostatný stát samostatným, a konfrontovat to s realitou. Zrovna toto je tendence různých evropských sociálních inženýrů: rozmazat, rozpatlat, zničit jednotlivé individuality a nadnárodní specifika,“ kritizuje Langer.

Čtěte také

Tento přístup je podle něj přítomný úplně v celé evropské politice – i v oblasti hospodářství, zemědělství, ekonomiky nebo v životním prostředí: „A ani ten slavný Green Deal není pro mě nic jiného než další forma sociálního inženýrství s cílem vytvořit novou společnost tak, jak to kdysi chtěli komunisti a nacisti.“

Když je bývalý vrcholný politik tak kritický, proč tedy stále v ODS zůstává? „To je otázka, kterou si sám také kladu,“ krčí rameny.

„Možná je to jistá setrvačnost a nostalgie. Je v tom i špetka naděje, protože v politice platí, že každý jsme ,budoucí bývalý‘. Takže ti, které já nepovažuji za ztělesnění hodnot a toho, jak by měla ODS vypadat, také jednoho dne skončí. A já se třeba dožiji toho, až přijdou ti, jejichž pohled na svět mi bude mnohem bližší.“

Premiér Fiala?

Petra Fialu vidí Langer jako politika, který už svou historickou roli splnil.

„Má i něco, co ho kvalifikuje pro pozici premiéra, a po období premiérování Andreje Babiše (ANO) přinesl do české politiky alespoň jeden mentální stav, kdy se nestydím za svého premiéra. Rád si ho poslechnu, třebaže jeho vysílání gest a signálů není to, co by mne úplně ohromovalo,“ hodnotí současného předsedu své strany.

Tleskám Fialově a prezidentově iniciativě na pomoc Ukrajině, ale čeští občané se rozhodují podle toho, jak se jim žije v této zemi.
Ivan Langer

Zároveň přiznává, že si vláda Petra Fialy vede velmi dobře v otázkách zahraniční politiky.

„Politika je v jedné věci krutá: Na zahraniční politice nevyhráváte domácí volby. Co se mi líbí a co oceňuji na této administrativě, je, že si uvědomuje význam zahraniční politiky, výjimečnost situace, ve které se Evropa nachází, nepodceňuje to a je aktivní,“ chválí Langer.

Tleskám Fialově a prezidentově iniciativě na pomoc Ukrajině, ale čeští občané žijí tady a rozhodují se podle toho, jak se jim žije v této zemi. A to prostě od sebe oddělit nemůžete,“ dodává.

Čtěte také

„A budu citovat sám sebe, protože jsem to už napsal: ‚Slova k získání vlády stačí. Slova k vládnutí nestačí.‘ A ukázalo se, obzvlášť v této kritické situaci – po pandemii, při energetické krizi, válce na Ukrajině nebo při tak dramatické inflaci –, jak nepřipravená tato vláda byla na své vládnutí. Jak nepřipravená byla i ODS na vládnutí,“ myslí si.

„Za mých časů jsme měli stínovou vládu. Každý stínový ministr měl své týmy a účty jsme skládali předsedovi, který dál rozhodoval, kdo ano a kdo ne. ODS toto před vstupem do vlády ale eliminovala a nebylo tu vůbec nic.“

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Osobnost Plus Barbory Tachecí.

autoři: Barbora Tachecí , lup

Související