Emeritní soudce Veverka: Občanská morálka je silnější než náboženství

23. srpen 2019

Bývalý vrchní soudce Miroslav Veverka měl na stole případy známých zločinců jako Aloise Lorence či Jiřího Kajínka. „Spravedlnost není totéž, co právo,“ říká muž, který se nezaprodal režimu a musel na čas odložit talár. Čas využil ke studiu dalších humanitních a vědeckých oborů. Po převratu byl zvolen do Nejvyššího soudu, funkci složil, když se instituce přestěhovala do Brna. Po odchodu do penze debutoval ve věku 86 let jako spisovatel knihou Evoluce svým vlastním tvůrcem.

„Něco mě k tomu nutilo,“ vysvětluje Miroslav Veverka. „A stále nutí. Připadám si jako čínský mistr Lao c‘, který byl celý život archivářem v jednom malém čínském království. Když mu přibývalo let, rozhodl se, že pozná jiný svět. Vydal se na cestu, ale stráže v průsmyku ho poznaly a přikázaly mu, aby nechal doma všechno, co v Číně nabyl. A tak si sedl a tři roky psal knihu Tao te t’ing, která položila základy taoismu. Někdy si připadám jako on. Všechno, co jsem za těch 90. let nashromáždil, bych měl nechat tady a nebrat si to s sebou,“ dodává.

Čtěte také

Dogma a víra

V letošním roce vydal Veverka druhou publikaci Hledání boha. V knize se podle svých slov pokouší nabídnout alternativní cestu lidem, kteří nejsou spokojeni s tradičními náboženskými dogmaty, ale ani s ateismem.

„Víra je niterná potřeba každého člověka. Avšak to, zač ji vydává náboženství, není víra, ale mystika. Když si vezmete tisíc let starý program katolického náboženství, který je obsažen v Apoštolském vyznání, není to nic než mystika,“ dává do kontextu.

Emeritní soudce si všímá, že věta za větou legendární modlitby vyjadřuje pouze samá dogmata a nikoli víru. A dodává: „Víra je něco zcela jiného. V té je vidět smysl vlastního života a potřeba ho naplňovat.“

Bylo to vždycky

Na rozdíl od mnoha i mladších lidí, kteří rádi vzpomínají na krásné zašlé časy, se vymezuje vůči úvahám o úpadku hodnot a rozkolísané společnosti, postrádající víru. Miroslav Veverka podotýká, že tohle bylo 'vždycky'.

„Nemám rád lidi, kteří jsou informovaní tak, že vědí a tvrdí, jak je současná doba špatná. To říkali už za Sokrata a říkají to celé dějiny. Morálka s náboženstvím nesouvisí. To ji sice odchovalo, vytáhlo z plenek, stejně tak i medicínu, umění a filosofii. Občanská morálka je silnější než náboženství. Ta nepotřebuje hrozbu, pouze schopnost ztotožnit se s morálními principy. To ovšem dokáže jen člověk s integrovaným duševním životem.

Naopak je přesvědčen, že za sto let, která poznal i díky vyprávění svých rodičů, je současný věk ten nejlepší. „Hodnoty, které jsou dneska uznávány, přes všechny peripetie a kotrmelce jsou ve společnosti zakotveny dost hluboko.“Poslechněte si celé Hovory Plus s Miroslavem Veverkou a dozvíte se více o podivné životní dráze nájemného vraha Jiřího Kajínka. Emeritní sodce prozradí, jaké jsou jeho plány na další knihu, tentokrát o kriminologii.

Spustit audio

Související