Ivan Vyskočil: Haprdáns. Unikátní záznam legendární inscenace

28. duben 2024

Seminární cvičení se hrou pana Williama Shakespeara nazvané Haprdáns neboli Hamlet princ dánský ve zkratce: zkrátka méně známá verze známého příběhu, kdy tragický hrdina přijde zkrátka. Tak zní plný a mnohé vysvětlující titul slavné inscenace. Měla premiéru 20. 11. 1980 v Divadle v Nerudovce a později se hrála v mnoha nejen pražských sálech. Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Ivan Vyskočil, Vlasta Špicnerová a Markéta Vyskočilová
Režie: Ivan Vyskočil
Zvukový záznam divadelního představení Nedivadla z osmdesátých let.

Ivan Vyskočil si spolu s hereckými kolegyněmi Vlastou Špicnerovou a Markétou Vyskočilovou pohrává s klasickou tragédií Williama Shakespeara Hamlet, princ dánský. Domýšlí situace, objevuje překvapivé souvislosti a vytváří nový příběh, konfrontovaný s ironií a nadsázkou, tudíž bez doslovnosti, ale přesto rozpoznatelně, s realitou vrcholící normalizace. 

Ivan Vyskočil zanechal svůj otisk také v rozhlase. Debutoval zde sérií monologů a dialogů Návštěva čili návštěva v roce 1965. V roce 1967 byly natočeny hned dvě úspěšné inscenace Vyskočilových her Cesta do Úbic (později autorem přenesená na jeviště) a Příhoda. V obou případech se na vzniku inscenací dramaturgicky podílel Jaromír Ptáček a režisérem byl Jiří Horčička.

Ivan Vyskočil herec, dramatik, pedagog, prozaik, osobnost inspirativně činná hned v několika disciplínách, by se 27. dubna dožil 95 let a o den později uplyne rok od jeho úmrtí.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.