Jak na nejhezčího velikonočního beránka? Základem je správně nachystaná forma, radí pekařka

28. březen 2024

Do velikonočního času nepochybně patří tradiční pečení a vůně čerstvých mazanců, jidášů a beránků. Co nesmí chybět na velikonočním stole? Je mazanec opravdu spojován pouze s tímto obdobím? Jaký je nejlepší recept na sušenky a jaká forma je pro pečení povedeného beránka nejvhodnější?

„Tradicí je, že se pečou i různé malé koláčky, protože to můžou být vlastně také dárky pro koledníky. Nemusíme barvit jenom vejce,“ říká cukrářka a pekařka Pavlína Berzsiová. Mezi další velikonoční pečení můžeme podle ní zařadit i koblihy, sušenky s džemem nebo perníčky s velikonoční tematikou.

Mazanec po celý rok

„Každý si myslí, že mazanec je vlastně spojen jen s Velikonocemi. Ale není to úplně pravda, protože mazanec má už dlouholetou tradici zhruba od 15. století, kdy se pekl po celý rok,“ vysvětluje pekařka.

Mazanec s křížkem na vrchu je tradičním velikonočním pečivem

Historicky mazanec spíš velikonoční období připomínal křížkem, který se mu tradičně na povrchu dělává. „Dříve to ani nebylo tak sladké pečivo, protože do mazance se nedával cukr, dávala se pouze smetana nebo se přidávalo koření a spíš to připomínalo pecen chleba.“

Jak zvolit formu na beránka

Každá forma má jinou strukturu, materiál i velikost. Doma se vám tak často může stát, že se beránek k formě přichytí a ulomí se mu nos nebo ucho. Jak tomu předejít?

Velikonoční beránek

„Já bych určitě doporučila staré kameninové formy,“ říká Pavlína Berzsiová. Formu je nejprve potřeba důkladně umýt. „Umyjeme ji saponátem, dáme do trouby na 200 stupňů vypéct, aspoň na pět minut, a pak ji teprve necháme zchladnout.“

„Základem je vždycky formu dobře vymazat. Měli bychom vymazávat tukem, nejlépe stoprocentním, který neobsahuje vodu. Vymažeme a vysypeme, ať už hrubou nebo polohrubou moukou či jemnou strouhankou. To je základ, abychom beránka dobře vyklopili.“

Beránek s kandovaným ovocem

Ingredience
  • 200 g másla
  • 220 g polohrubé mouky
  • 180 g moučkového cukru
  • 2 polévkové lžíce solamilu
  • 4 ks vejce
  • ½ balíčku kypřícího prášku
  • 50 g kandovaného ovoce
  • 20 g rozinek
  • moučkový cukr na posypání

Máslo nakrájíme na malé kousky a necháme změknout při pokojové teplotě. Přidáme moučkový cukr, vyšleháme do pěny a postupně přidáme žloutky. Z bílku vyšleháme pevný sníh, obě hmoty spojíme, přisypeme prosátou mouku s kypřícím práškem a solamilem. 

Nakonec vmícháme nadrobno nakrájené kandované ovoce a rozinky. Nachystáme si formu na beránka. Naplníme těstem a pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 45 minut.

Po upečení necháme beránka ve formě mírně vychladnout, pak vyklopíme na kovovou mřížku a po úplném vychladnutí přilepíme oči z rozinek a pocukrujeme.

Mazanec plněný tvarohem

Ingredience
  • Těsto:
  • 500 g hladké mouky
  • 40 g droždí
  • 100 g krupicového cukru
  • 4 žloutky
  • 250 ml mléka
  • špetka soli
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 1 vanilkový cukr
  • 50 g mandlí
  • 120 g másla
  • 1 vejce na potření, 30 g celých mandlí na zdobení
  • Náplň:
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 50 g rozinek + 4 lžíce rumu (rumem zalijeme asi hodinu předem)
  • 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
  • 2 žloutky

Tvaroh smícháme s vanilkovým cukrem, rozinkami i s rumem, pudinkovým práškem a žloutky. Do mísy prosejeme obě mouky. Ve středu mouky uděláme důlek a do něj rozdrobíme droždí. Zasypeme lžící cukru a zalijeme polovinou vlažného mléka. Pak necháme asi 10 minut kynout kvásek.

Po vykynutí kvásku přidáme zbylý cukr, sůl, žloutky, nastrouhanou kůru, vanilkový cukr, nasekané mandle a částečně propracujeme. Nakonec přidáme rozpuštěné vlažné máslo a vše zpracujeme na hladké těsto. Těsto na povrchu posypeme moukou a necháme na teplém místě kynout asi 60 minut.

Pak zapracujeme rozinky naložené v rumu a nastrouhané mandle. Těsto necháme dalších 40 minut kynout. Těsto následně rozdělíme na polovinu a každou rozválíme na kulatý plát silný asi 2 cm. Do středu těsta dáme na každou polovinu náplně a zabalíme do tvaru mazance. Spojem těsta položíme na plechy vyložené pečícím papírem. Necháme 30 minut kynout.

Střed mazance nastřihneme nůžkami, potřeme povrch rozšlehaným vejcem a ozdobíme celými mandlemi. Troubu předehřejeme na 180 °C, vložíme do ní mazanec a pečeme asi 10 minut. Pak teplotu snížíme na 160 °C a dopékáme dalších 30 minut. Po upečení přendáme na kovovou mřížku a necháme vychladnout.

Jidáše z medového těsta

Ingredience
  • Těsto:
  • 30 g droždí
  • 1 lžíce krupicového cukru                             
  • 250 ml mléka  
  • 250 g hladká mouka
  • 250 g polohrubé mouky                         
  • 2 žloutky 
  • 60 g medu                                  
  • 1 balíček vanilkového cukru                         
  • špetka soli
  • 1 lžička citronové kůry
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • 100 g másla
  • Na potření:
  • 1 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 20 ml rumu

Droždí rozetřeme s lžící cukru a přidáme asi polovinu vlažného mléka a rozšleháme. Přidáme lžíci hladké mouku a vytvoříme kvásek hustý asi jako těsto na palačinky. Necháme na teplém místě vykynout. Do zadělávací mísy dáme zbytek mouky, polohrubou mouku, žloutky, med, vanilkový cukr, sůl, kůru, přidáme vykynutý kvásek, zbylé vlažné mléko a zaděláme těsto.

Když se suroviny spojí, přilijeme vlažné rozpuštěné máslo. Pak zpracujeme v hladké nelepivé těsto volnější konzistence a necháme asi 40 minut kynout na teplém místě. Po vykynutí nakrájíme na 40 kousků. Každý rozválíme pomocí dlaní na pramen, stočíme na různé tvary a ozdobíme mandlemi.

Jidáš

Naskládáme na plechy vyložené pečícím papírem, necháme ještě asi 15 minut kynout. Potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 12 minut. Med rozehřejeme a smícháme s rumem. Jidáše ihned po upečení potřeme směsí medu a rumu. 

Spustit audio

Související