Jaká byla Sametová revoluce v České Lípě a v Liberci? Zeptali jsme se pamětníků

17. listopad 2023 08:53

17. listopadu si připomínáme Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva. K tomuto datu se váží hned dvě významné události - uzavření vysokých škol nacisty v roce 1939 a studentské protesty na pražské Národní třídě v roce 1989, proti kterým tvrdě zasáhli policisté.

Právě tato represe proti mladým lidem probudila národ a vedla k Sametové revoluci. Vlna odporu se z Prahy rychle přenesla i do regionů. Na třicet čtyři let staré události v České lípě zavzpomínal Zdeněk Pokorný, který byl tehdy učitelem.

Čtěte také

„Sezval soudruh ředitel všechny vyučující do jedné učebny. Tam si pozval také ideologického tajemníka a snažili se nás přesvědčovat. A když tam pak začal číst něco z Rudého práva, nesmysly, po pár minutách jsem vyskočil a říkám: Ne, já vím přesně, jak to bylo! Načež jsem zaznamenal jednu z největších pochval, že ten ideologický tajemník prohlásil, že se nediví, jak ti studenti vyvádějí, když je učili takoví jako soudruh Pokorný,“ zavzpomínal Zdeněk Pokorný, který věděl o událostech z Národní třídy přímo od syna, účastníka studentského pochodu. Zdeněk Pokorný se stal jedním z prvních členů nově založeného Občanského fóra, později i prvním polistopadovým starostou města. 

Na Sametovou revoluci v Liberci zavzpomínal profesor David Lukáš z Technické univerzity, nedávno oceněný prezidentem republiky státním vyznamenáním. Vysokoškolské studenty podle něj vyburcovali studenti Střední průmyslové školy stavební zpěvem hymny. Jak probíhaly listopadové a prosincové dny roku 1989 na liberecké univerzitě, uslyšíte v přiložené reportáži.

Spustit audio

Související