Jan Čep: Silvestrovská

31. prosinec 2022

Úvaha českého exilového spisovatele vydaná v měsíčníku Nový život v Římě v prosinci 1962. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Připravil: Petr Gojda
Účinkuje: Libor Hruška:
Režie: Izabela Schenková:
Natočeno: v roce 2022

Jan Čep (31. 12.1902 – 25. 1. 1974) byl prozaik, esejista a překladatel. Po únoru 1948 žil v emigraci a působil jako redaktor Rádia Svobodná Evropa, v Mnichově a v Paříži. Byl především ceněným povídkářem, který svou katolickou orientaci rozehrává často ve venkovských kulisách (soubory Dvojí domov, Zeměžluč, Letnice, Hranice stínu ad.).

Jan Čep

Byl ovlivněn kontaktem se Starou říší Josefa Floriana a okruhem autorů kolem ní. V nově vydaném souboru Meditace (2021) jsou poprvé v českém knižním prostředí představeny esejistické meditace psané pro Rádio Svobodná Evropa a časopisecké exilové texty z Nového života, Svědectví a Proměn (část z nich byla vydána v doplňcích pátého a šestého svazku Spisů Jana Čepa vydaných Mojmírem Trávníčkem a Bedřichem Fučíkem). V silvestovském zamyšlení se Jan Čep zabývá fenoménem času, jeho proměnlivostí i vzpomínkami a vzpomínáním individuálním i společenským.

autor: Petr Gojda
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.