Jazzinec láká nadžánrovým programem, dorazí Dave Holland Trio či Dominic Miller

24. únor 2024

Respektovaný trutnovský festival s čtvrtstoletou historií nabídne v termínech do poloviny května skutečně pestrou škálu koncertů. Dramaturgie dává přednost originalitě, závažnému poselství i zábavě před „žánrovou čistotou“. Jazz se tu potká se soudobou hudbou, divokou pouliční techno dechovkou nebo s kurdským blues.

Letošní hlavní hvězdou Jazzince je bezesporu někdejší souputník Milese Davise, i z koncertů v Česku dobře známý basista a skladatel Dave Holland. Vystoupí v prostoru UFFO 20. dubna v triové sestavě s kytaristou Kevinem Eubanksem a bubeníkem Ericem Harlandem. Lze tudíž předpokládat, že trio rozvine koncepci zatím posledního Hollandova profilového alba Another Land.

Festival ovšem zdaleka nedělá jen jedna hvězda. Japonský, v USA působící virtuóz Takuya Kuroda (14. března, Národní dům) patří k nejzajímavějším trumpetistům současnosti. Kuroda originálně fúzuje jazz se soulem, funkem i hip hopem. Ze spolupráce s kapelami Antibalas či Akoya Afrobeat Ensemble si odnesl zkušenosti s africkou hudbou. A pochopitelně nezapírá originální vnímání jazzu kulturou svojí ostrovní domoviny.

Také americká zpěvačka, pianistka a skladatelka Nicole Zuraitis je dávno nespornou stálicí. Což zrovna potvrdila i porota Grammy. Nicolino poslední, v pořadí šesté album How Love Begins, spoluprodukované Christianem McBridem, právě získalo „gramofónek“ v kategorii Nejlepší jazzové vokální album.

Už v roce 2019 si Zuraitis připsala do životopisu nominaci na Grammy za aranžmá. Doma v New Yorku působí Nicole mj. jako sólistka Birdland Big Bandu a spolupracuje s Giladem Hekselmanem, Omarem Hakimem či Rachel Z. Ráda si zazpívá i se symfonickými orchestry. V Trutnově vystoupí 2. května v Síni Bohuslava Martinů se zdejším kontrabasistou Martinem Gerlou a izraelským, v Brooklynu usazeným bubeníkem Danem Pugachem.

Dobře a chvalně známý je z našich pódií izraelský kontrabasista Adam Ben Ezra. Jeho koncerty budí úžas jak virtuozitou, tak smyslem pro show, což v případě Adama není sprosté slovo.

Nikoliv náhodou vystoupí Adam Ben Ezra stejného večera 4. března v UFFO jako domácí HLASkontraBAs Oktet. Ten v Trutnově představí repertoár chystaného alba Kaleidoscapes, interpretačně dotaženého na Islandu ve spolupráci nejen s tamními skladateli. Z hlasových a basových kruhů prosáklo, že jednu skladbu dají Adam Ben Ezra a HLASkontraBAS Oktet společně. Vlastně nejde o překvapení. Vždyť pro „islandskou“ desku nezvykle obsazeného okteta zkomponoval jeden kus právě i Adam Ben Ezra.

Jazzinec se nebojí žánrových přesahů

Už HLASkontraBAS představuje svými výlety do soudobé hudby, world music i kvalitního popu sympatické žánrové oživení. Bezesporu potěší i další cesty přes pomyslné, přátelské a snadno prostupné jazzové hranice bez ostnatých drátů a pohraničníků. Například minimalismem Terryho Rileyho či Steva Reicha ovlivněná tvorba ukrajinského, v Kanadě žijícího pianisty Lubomyra Melnyka.

Nebo popjazzová fúze původem argentinského kytaristy Dominica Millera, který se proslavil jako dvorní kytarista Stinga a spolupracemi s Paulem Simonem nebo Philem Collinsem. Miller ovšem vydává také pozitivní energií a chytlavými melodiemi hýřící sólová alba. Koncertu Millerova kvarteta (10. dubna, UFFO), ve kterém figuruje např. bubeník Ziv Ravitz, jen přidá na zajímavosti přítomnost zdejšího speciálního hosta. Stane se jím hráč na dechové nástroje Michal Žáček.

Temperamentní kurdská zpěvačka Meral Polat nabídne 7. března v Síni Bohuslava Martinů úplně jinou hudební i životní zkušenost. Tradiční kurskou hudbu mísí s rockem a blues. V textech se nevyhýbá vyzpívání zkušenosti emigrantů, tématu hledání identity a navazování přetržených kořenů. Její poselství s vážným sociálním podtextem ovšem nevyznívá drásavě, ale spíše nadějně. Už loni v Praze vyvolala euforii vystoupením v rámci festivalu Respect, kde se stala jedním z největších objevů.

Euforické finále festivalu pořadatelé svěřili ansámblu velmi povolanému. Švýcarští Streetbandits (16. května, Epo1) si zvolili výstižné jméno. Jde o pouliční dechovku, jejíž divoká a rytmicky dravá fúze „akustického techna“, funku a popu nemá daleko k jakési pozitivní, mírumilovné „pouliční výtržnosti“.

Středoevropskou tvorbu budou reprezentovat František Kop Quaret a Lukáš Oravec Orchestra. Pro úplnost dodejme, že letos už koncerty na Jazzinci odehráli britský kytarista Nigel Price a švédská zpěvačka Josefine Lindstrand (Uri Caine, Django Bates, David Dorůžka).

Z programu Jazzince

29. 2. – Lubomyr Melnyk, Síň Bohuslava Martinů

4. 3. – Adam Ben Ezra, HLASkontraBAS Oktet, UFFO

7. 3. – Meral Polat Trio, Síň Bohuslava Martinů

14. 3. - Takuya Kuroda, Národní dům

10. 4. – Dominic Miller feat. Michal Žáček, UFFO

20. 4 – Dave Holland Trio, Lukáš Oravec Orchestra, František Kop Quartet, UFFO

2. 5. – Nicole Zuraitis, Síň Bohuslava Martinů

16. 5. – Streetbandits, Epo1

Spustit audio