Karel Barták: Debata „Spitzenkandidátů“ odstartovala evropskou kampaň před volbami do EP

5. květen 2024

Volby do Evropského parlamentu se budou konat už za pět týdnů. Čelní kandidáti evropských politických stran proto tento týden odstartovali kampaň první veřejnou debatou. Jasně v ní dominovala Ursula von der Leyenová, stávající předsedkyně Evropské komise, která vede do voleb Evropskou lidovou stranu, tedy konglomerát středopravicových stran sdružených pod křesťanskodemokratickým praporem. 

Ne že by na tom tolik záleželo – debatu naživo sledovalo 15 tisíc z 350 milionů oprávněných voličů z 27 členských států, její bezprostřední dopad byl tudíž minimální, i když vezmeme v úvahu následné ohlasy. Umožnila nicméně ujasnit některé skutečnosti, které budou tyto volby na evropské úrovni doprovázet.

Čtěte také

Tak se například nečekalo, že bude von der Leyenová rozhodně hájit svou bilanci, pokud jde o Green Deal, tedy prosazování legislativy zajišťující kontroverzní zelenou transformaci. Její vlastní Evropská lidová strana se v poslední době distancuje od některých „výdobytků“ této politiky a celkově se k ní točí zády. Čekalo se proto, že její protagonistka udělá také takovou piruetu, ale nestalo se to.

Druhým poučením je záměrné mlžení, pokud jde o povolební spojenectví mezi lidovci a kluby napravo od nich, zejména s euroskeptiky z frakce Evropští konzervativci a reformisté (ECR), kam patří také česká ODS.

Čtěte také

Von der Leyenová nešetřila kritikou na adresu krajní pravice, zejména pak Alternativy pro Německo. Ale neřekla jasně, že se lidovci předem zříkají spolupráce s některými z této pestré palety stran a hnutí. Proč by také předem vylučovala sice málo pravděpodobnou, ale přece jen možnost příští většinové pravicové aliance v europarlamentu?

Průzkumy veřejného mínění po řadu měsíců za sebou ukazovaly, že krajní pravice, často protievropská a demagogická, v příštím Evropském parlamentu posílí. Oslabit mají zejména Zelení, o trochu pak také komunisté a centrističtí liberálové. Socialisté by měli zůstat na svém, takže dosavadní neformální spojenectví lidovců (EPP), socialistů (SaD) a liberálů má šanci nadále držet většinu, i když slabší než dosud. Podle posledního průzkumu kolem 400 mandátů ze 720.

Složité volby

Jako stále méně pravděpodobná se jeví hrozba, že by se dva euroskeptické kluby spojily, dokázaly vygenerovat kolem 170 mandátů a stát se tak druhou nejsilnější frakcí v europarlamentu; pak by opravdu bylo těžké je obejít.

Čtěte také

Ony se však samy neutralizují – hlavní událostí začátku kampaně se staly zásadní rozpory mezi hlavními hráči na ultrapravém křídle, Alternativou pro Německo a francouzským Národním sdružením.

Jednotlivé partaje se také velmi liší v postojích k ruské agresi vůči Ukrajině. Roste podezření, že některé jsou tak či onak napojeny na ruské vlivové aktivity, které s blížícími se volbami očividně sílí. Evropská komise tento týden varovala desítku velkých digitálních platforem, včetně Mety, aby přestaly poskytovat prostor těmto dezinformacím.

Karel Barták

Na evropských volbách je pěkné, že jsou tak složité. Že na úrovni EU vypadají úplně jinak než na té národní a že se realita z jedné úrovně často neodráží v té druhé. Že jde ve skutečnosti o 27 národních kampaní soustředěných převážně na domácí témata, ale ta evropská v nich neustále probleskují.

I pro řadového voliče je proto užitečné vědět, kam se po volbách vrtnou politikové z té které kandidátky a jaké recepty ta která evropská partaj nabízí.

Autor je bývalý zpravodaj ČTK v Bruselu a komentátor Info.cz

autor: Karel Barták
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.