Kateřina Kněžíková: Jsem hrdá na to, že máme tolik úžasných skladatelů a umělců

19. červen 2023

Skladby Mozarta, Janáčka nebo Smetany, ale i nahrávky soulové zpěvačky Arethy Franklin vybrala pro pondělní ranní Mozaiku operní pěvkyně Kateřina Kněžíková. Právě ona se na dvě hodiny ujala role hudební dramaturgyně pořadu a svůj výběr také okomentovala. Mluvila i o svých koncertních aktivitách a aktuální spolupráci s dirigentem Jakubem Hrůšou. Řeč přišla také na operu a zkušenosti z divadla včetně zahraničních scén.

Kateřina Kněžíková v Mozaice

Známá sopranistka poslouchá hudbu doma i v autě, většinou prý operní nahrávky nebo právě Arethu Franklin a jazz. Kromě hudby má v oblibě mluvené slovo, i proto ladí různé stanice Českého rozhlasu, jak zmínila v rozhovoru s moderátory Naděždou Hávovou a Františkem Šedivým ve vltavské Mozaice.

V její kariéře dostává stále více prostoru také koncertní činnost. „Operní svět mám velmi ráda, ale u koncertního provozu mám možnost vše sama více ovlivnit,“ uvedla pěvkyně. Na začátku června vystoupila Kateřina Kněžíková ve Francii s kantátou Leoše Janáčka Věčné evangelium pod vedením Jakuba Hrůši a za doprovodu Francouzského rozhlasového orchestru. Vzpomíná na přijetí pařížským publikem: „Nechtěli nás pustit z pódia. Byly velké ovace a salvy „Bravo!“. Jsem hrdá na to, že máme tolik úžasných skladatelů a umělců, kteří reprezentují českou hudbu v zahraničí.“ Dirigent Jakub Hrůša ji prý do jisté míry hudebně ovlivnil. „S Jakubem nás pojí nejen osobní přátelství, ale i stejné hudební nastavení.“

Na domovské scéně, v Národním divadle, můžeme teď Kateřinu Kněžíkovou vidět například v inscenacích Kouzelná flétna, Rusalka nebo Carmen. Nová role ji tu čeká v srpnu. O co půjde? A jaké koncerty má v plánu? O tom, ale třeba i o vzniku hudebních nahrávek z poslední doby, prozrazuje víc operní pěvkyně v rozhovoru Mozaiky.

autoři: Jan Zítka , Monika Suchanková
Spustit audio

Související