Krajina civilizace tří autorů spojených s regionem je k vidění v Galerii Nisa Factory

Tvorbu Jiřího Dostála, Jiřího Nepasického a Jana Vančury představuje Galerie Nisa Factory v Jablonci nad Nisou.

Na výstavě nazvané Krajina civilizace jsou do konce srpna k vidění obrazy, grafiky, kresby a objekty převážně ze 70. a 80. let, jejichž společným jmenovatelem je fascinace tehdejší moderní dobou a okouzlení technikou. 

„Jde o díla tří umělců spojených s regionem: sochaře a medailéra Jiřího Dostála, výtvarníka Jiřího Nepasického a scénografa Jana Vančury. Potkali se na vysokoškolských studiích u Stanislava Libenského,“ řekla kurátorka výstavy Anna Habánová.

„Kromě studia je spojovalo vzájemné přátelství i námětový rozsah toho, čím se zabývali. To znamená, že na jednu stranu to je romantická krajinomalba anebo romantika při cestování nebo romantika v přírodě. Na druhou stranu je to rychlost objevování vesmíru, motorky, je to cestování vlakem, prostě to, čím byli obklopeni a co je fascinovalo,“ doplnila Habánová.

Pro výstavu nazvanou Krajina civilizace podle ní vybrali díla zejména z období nastupující normalizace, kdy tito tři autoři experimentovali s technologiemi. Nepasický tvaroval plátno do hrotitých tvarů, Vančura vkládal do obrazů soustružené dřevěné a kovové části a Dostál experimentoval s epoxidem. To dokládá třeba jeho vystavený obraz úsvitu nad Sněžkou.

Jiří Dostál je jedním z autorů, kteří vystavují v jablonecké Galerii Nisa Factory

„Je to náročné s tím pracovat, protože ta barva, když se namíchá ten tón, tak se nanese a do deseti minut, do čtvrt hodiny změní odstín. Takže když jsem chtěl dosáhnout té (barevné) stupnice oblohy při svítání v prostředí Sněžky, tak jsem jeden pásek dělal třeba den,“ řekl Dostál. Na tomto díle pracoval od ledna do května 1975 - lze rozluštit z čísel uvedených přímo na obraze. Podle Dostála to byl jeho způsob, jak dát najevo, že i jeho se dotýkají nové technologie. „Odmalička jsem maloval krajinu a všechno jsem dělal prostřednictvím krajiny. Takže pokud tam jsou nějaké technické věci, tak já se vyslovil prostřednictvím krajiny,“ dodal.

Výstava Krajina civilizace je k vidění v jablonecké Galerii Nisa Factory do konce srpna

U dalších dvou vystavujících umělců, kteří zemřeli v polovině minulého desetiletí, to bylo jiné. Nepasický byl své tvorbě ovlivněný zejména letectvím, technikou byl okouzlen i Vančura. Řada děl je vystavená poprvé nebo po velmi dlouhé době.

autor: Tomáš Mařas | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související