Lidé v Libereckém kraji budou od ledna 2024 platit víc za odběr pitné vody. O kolik kde voda zdraží?

29. prosinec 2023 10:40

Jednotlivé podniky, které dodávají vodu obyvatelům Libereckého kraje, od ledna 2024 zdraží vodu. Kolik budou lidé nově platit, zjišťovala redaktorka Johana Tománková.

Nejvíc zdraží od roku 2024 Severočeská vodárenská společnost, která vodou zásobuje většinu Libereckého a Ústeckého kraje, o zhruba 11 %. Lidé budou platit za metr krychlový vody zhruba 142 korun včetně DPH. Podle mluvčího společnosti Maria Böhmeho zdražují proto, že se prodraží opravy a stavby vodohospodářské infrastruktury.

Frýdlantská vodárenská společnost zdraží o necelých 5 %, tedy na zhruba 153 korun za metr krychlový vody. Cena bude podle ředitele společnosti Petra Olyšara vyšší kvůli vysoké inflaci a také proto, že se od mění sazba DPH za vodu; zvyšuje se z 10 na 12 % jako součást úsporných opatření, která zavedla vláda. Společnost také potřebuje peníze na obnovu vodohospodářských sítí a navýšení mezd zaměstnancům; a zvýšila se i cena likvidace odpadních vod z čistírny.

Na Semilsku, kde lidé v minulosti měli nejdražší vodu v celém Česku, se cena zvedne ze zhruba 138 korun za metr krychlový vody na 149 korun. Ředitel svazku Vodohospodářské sdružení Turnov Milan Hejduk Českému rozhlasu řekl, že podnik zdražil vodu také kvůli navýšení sazby DPH i kvůli zvýšení celkových nákladů, včetně pronájmu vodohospodářské infrastruktury od Severočeské vodárenské společnosti.

Semilsko už nemá nejdražší vodu v Česku. Když porovnáme tři společnosti, které zásobují pitnou vodou obyvatele v Libereckém kraji, nejdražší vodu mají teď lidé na Frýdlantsku, přestože tam meziroční zdražení vody bylo nejmenší.

autor: Johana Tománková
Spustit audio

Související