Na start večerního běhu Prahou se postaví 6000 běžců včetně Anežky Drahotové

6. září 2014

Šest tisíc nadšených běžců zaplní po půl osmé večer pražské ulice v rámci Birell Grand Prix. Sportovci se vydají na desetikilometrovou trať už podevatenácté v řadě a mezi závodníky budou amatéři, profesionálové, ale i známé osobnosti.

Večerní běh Prahou přilákal například bývalého olympijského vítěze v desetiboji Romana Šebrleho, světovou šampionku na 800 metrů Ludmilu Formanovou nebo ministra školství Marcela Chládka.

Pro ně půjde hlavně o zábavu, ale to samozřejmě neplatí o elitních běžcích.

„I když běhám převážně maratony, tak beru pražský běh velmi vážně a soustředím se teď jen na večerní desetikilometrový závod. Určitě se budu snažit o to, abych vyhrál a zaběhl co nejrychlejší čas,“ slibuje Geoffrey Mutai.

Keňský vytrvalec zaběhl před třemi lety v Bostonu nejrychlejší maraton všech dob, který ale nemohl být kvůli profilu trati oficiálně uznán jako světový rekord.

A dnes by měl v Praze útočit na traťové maximum. Mezi ženami by měly dominovat jeho reprezentační kolegyně, a z českého pohledu je velmi zajímavá účast Anežky Drahotové.

Ta v polovině srpna vybojovala bronzovou medaili na chodecké dvacítce na evropském šampionátu.

„Měla jsem krátký odpočinek, pak jsem absolvovala blok cyklistických tréninků a závodila v Ostravě na cyklistickém kritériu. Další volno jsem vyplnila startem na mistrovství republiky do 22-ti let,“ říká všestranně nadaná Anežka Drahotová.

Devatenáctiletá závodnice má dnes v plánu potrápit českou špičku a zítra po poledni ji čeká další závod v Kolíně.

„Je to povinnost vůči mateřskému klubu, kterým je USK Praha. Vloni se mi podařilo udělat si osobní rekord tady i tam. Letos budu ráda, když to tady dopadne dobře a nedělní finále už beru jako závěr atletický sezony,“ popisuje Anežka Drahotová, která na konci září vyrazí ještě na světový šampionát v cyklistice.

Čtěte také

Už zítra ale na atletickém mistrovství republiky družstev poběží 3 kilometry. Několik závodů v rychlém sledu za sebou ji problémy nedělá.

„Tolik tím netrpím. V cyklistice je běžné, že se jede během několika dní víc závodů, takže to pro mě není nic nezvyklého,“ pokračuje Anežka Drahotová.

Stejně jako v minulých letech i letos organizátoři pražské večerní desítky připravili pro běžce několik novinek, ale změny po osmnácti ročnících už nejsou tak velké.

„Jsou to detaily, jako je posunutí startu. Začátek byl docela nacpaný a v poměrně úzkém prostoru. Není to jenom o startovní bráně, ale je to i o vyhlášení a podobně. Pak jsme se rozhodli udělat osvěžovačku, kterou chceme běžcům přidat službu navíc,“ dodává ředitel závodu Václav Skřivánek.

autoři: Vojtěch Bureš , jam
Spustit audio